Horticultorul.ro

feb. 02 2019

Trestie de zahar (Saccharum offcinarum): descriere, poze, utilizare

Familia: POACEAE

Denumire populara: Trestie de zahar

Denumire populara in alte limbi: engleza – sugar cane

Utilizare: obtinerea zaharului, rom,  etanol (biocombustibil).

Denumire stiintifica: Saccharum offcinarum

Origine

Originea trestiei de zahar (Saccharum offcinarum) se pare ca este in Pacificul de Sud – Papua Noua Guinee unde se pare ca se cultiva inca de acum 8000 ani i.Hr. Cele mai vechi inregistrari privind trestia de zahar dateaza din anii 500-800 i.Hr din India.

Trestia de zahar (Saccharum offcinarum) se cultiva pe suprafete intinse in Brazilia, India, China, Tailanda, Mexic, SUA (Hawaii, Louisiana, Texas, Florida), Cuba, etc.

Este o planta perena (cultura se mentine 3-4 ani).

Factori Ecologici Limitativi:

Este o planta cultivata in zone tropicale si subtropicale

Temperatura (caldura) – trestia de zahar se incadreaza in grupa plantelor foarte pretentioase fata de caldura.

Trestia de zahar (Saccharum offcinarum) prefera temperaturi in intervalul 25 …  37ºC. Temperatura minima suportata este de 16ºC iar cea maxima 40ºC.

La temperaturi < -2 ºC sau prezenta temperaturilor < 10 ºC o perioada mai lunga pot determina moartea partii aeriene a plantelor. Temperaturile < -10 ºC determina moartea si a partii subterane a plantei.

Lumina: trestia de zahar (Saccharum offcinarum) este o specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).

Umiditatea (apa):

Trestia de zahar are nevoie de precipitatii medii anuale de 1500-200 dar suporta pana la 5000 mm.

Solul – trestia de zahar se cultiva pe soluri profunde cu fertilitate medie sau ridicata.

Reactia solului: orezul prefera un pH intre 5.5-8 dar vegeteaza in valori mai largi de pH intre 5-9;

Descriere:

Trestia de zahar este o specie erbacee perena monocotiledonata.

  • Tulpinile de trestiei de zahar (Saccharum offcinarum)  ating inaltimi de peste 3 m la recoltare (Vezi fig.) acestea prezinta la interior maduva (la fel ca si cele de porumb). Tulpinile acumuleaza cantitati mari de zaharuri  in sucul obtinut din acestea 15-20 ° Brix si se folosesc la obtinerea zaharului.
  • Frunzele trestie de zahar sunt liniar-lanceolate, cu teci lungi, lungi de 0,4-0,6 m,  dispuse altern, de culoare verde, Vezi fig.;
  • Florile de trestie de zahar sunt grupate intr-o inflorescenta de tip panicul piramidal de 0,6 m lungime;
  • Trestia de zahar are partea subterana formata din radacini, acestea sunt concentrate in primii 50 cm de sol. Tot in sol planta isi dezvolta rizomii (tulpinile subterane).

Recoltarea tulpinilor de trestie de zahar se face la un interval de 7-13  luni, momentul recoltarii este stabilit in functie de  continutul in zaharuri acumulat (aceta se monitorizeaza permanent).

Cultura este perena si se menține intre 3-8 ani.

Inmultirea si infiintarea culturii de trestie de zahar:  prin butasi de tulpina (lugi de 10-25 cm sau 2-3 noduri) plantati orizontal si acoperiti cu pamant.

Fig. 1 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

Fig. 2 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

Fig. 3 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

Fig. 4 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

Fig. 5 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

Fig. 6 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

Fig. 7 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

Fig. 8 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

Fig. 9 Trestia de zahar  (Saccharum offcinarum), Brazilia

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Categorie: Agricultura

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Trestie de zahar (Saccharum offcinarum): descriere, poze, utilizare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.