Horticultorul.ro

iul. 21 2019

Carnitul lastarilor vitei de vie

Carnitul lastarilor vitei de vie este o lucrare in verde ce se practica frecvent atat la vitele de vie susținute pe spalieri, cat si la cele sustinute pe  tutori (araci).

Lucrarea se efectueaza pe masura ce lastarii principali purtatori de rod au trecut de 1,4 metri (circa 16-20 noduri cu frunze bine dezvoltate) si sunt cu mult peste ultima sarma a sistemului de sustinere (4-5 noduri cu frunze peste ultima sarma) sau cu mult peste inaltimea aracului (4-5 noduri cu frunze peste inaltimea tutorelui).

Lucrarea de carnit este deosebit de importanta întrucât:

  • faciliteaza/permite circulatia aerului la nivelul butucului/coronamentului;
  • faciliteaza patrunderea luminii la nivelul elementelor butucului (struguri, frunze, etc.). Impiedica umbrirea excesiva la nivelul butucului/coronamentului;
  • lucrarea actioneaza pentru reducerea umiditatii relative provenite de la  evapotranspiratia frunzelor (aparatului foliar foarte bogat) la nivelul butucului. Umiditatea relativa este un factor favorizant principal in aparitia bolilor grave la vita de vie;
  • distribuie carbohidratii pentru maturarea strugurilor in conditii optime, atingand potentialul maxim de calitate;
  • distribuie carbohidratii formati in frunzele ramase si ajuta la maturarea lemnului si diferentierea mugurelui de iarna; etc.

Cand si cum se efectueaza carnitul

Momentul ideal este determinat de lungimea lastarilor  principali purtatori de rod, cand aceștia au trecut de 1,4 metri (circa 16-20 noduri cu frunze bine dezvoltate, in functie de soi) si sunt cu mult peste ultima sarma a sistemului de susținere (4-5  frunze peste ultima sarma) sau cu mult peste inaltimea aracului (4-5  frunze peste inaltimea tutorelui);

Din punct de vedere al fenofazelor vitei de vie, momentul trebuie sa se incadreze intre: dezvoltarea boabelor (fenofaza BBCH  73-75) si  de inceputul coacerii boabelor (fenofaza BBCH 81).

Pe parcursul unui sezon de vegetatie lucrarea de carnit se va efectua de mai multe ori (2-3 ori) intrucat vor aparea noi cresteri;

Lucrarea de carnit se efectueaza cu atentie pentru a mentine raportul de frunze necesar pe lastar pentru struguri: 0,8-1,2 m2 / 1 kg de struguri;

Carnitul se efectueaza manual cu: o secera, o foarfeca de tuns gard viu, etc.;

Carnitul se poate realiza si mecanizat: cu ajutorul unor masini montate pe tractor, sau utilizand un trimmer de gard viu (masina de tuns gard viu), etc.

Dezavantajele lucrării de carnit

Lastarii nou aparuti din mugurii de copil, au o sensibilitate crescuta la mana vitei de vie si reprezinta un dezavantaj, intrucat acestia sporuleaza permanent (boala este greu de combatut in zona de varf) si sunt o permanenta sursa de infectie;

Daca lucrarea este efectuata prea devreme sau prea tarziu poate afecta maturarea lemnului si calitatea strugurilor; etc.

Fig. 1 Carnitul lastarilor vitei de vie, lastarul se scurteaza la nivelul ultimei sarme

Fig. 2 Carnitul lastarilor vitei de vie, lastarii se scurteaza la nivelul ultimei sarme

Fig. 3 Carnitul lastarilor vitei de vie, lastarii au fost scurtati/taiati  la nivelul ultimei sarme

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Carnitul lastarilor vitei de vie

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.