Horticultorul.ro

sept. 16 2018

Chardonnay: soi de vita de vie pentru vinuri albe superioare

Denumire soi vita de vie: Chardonnay sin. Pinot Chardonnay, Feinburgunder, Morillon, Pinot blanc Chardonnay, Gentil blanc, Chardoney, Auvergnat blanc, Burgunder weisser, Chardonet, Feher Burgundi, Plant de Tonnere, Weisser Klöwner, etc.

Este important ca soiul Chardonnay sa nu se confunde cu Pinot blanc intrucat sunt soiuri diferite cu origini diferite.

Origine: este un soi originar din Franta, regiunea Burgundia. A rezultat prin hibridarea (incrucisarea) soiului Pinot cu Gouais Blanc.

Chardonnay este cultivat in Europa in tari ca: Franta, Austria, Cipru, Bulgaria, etc.

In Romania soiul Chardonnay este cultivat in podgorii/regiuni: Murfatlar, Jidvei, Drăgășani, Ploiesti, Pietroasa, etc.

Tip/Utilizare: soi de vita de vie nobila pentru pentru  vinuri albe de calitate superioara

Descriere soi:

– floarea este hermafrodita-normala, de tipul 5. Polenul este fertil iar soiul este autofertil.

frunza este  rotunda (de cca. 14,3 cm lungime si 14,1 cm latime) de marime mijlocie; culoare (verde inchis); intreaga (mai rar trilobata sau pentalobata), cu sinusul petiolar in forma de „V” sau lira. Codita este mai scurta decat nervura principala.

– strugurele este mic, are cca. 13 cm lungime cu forma cilindrica, compact. Codita este lignificata la baza. Greutatea medie a strugurelui de Chardonnay este de 140 grame;

– bobul este sferic si mic (1,1 g). Pielita este groasa de culoare galben-verzuie. Miezul este zemos, fara aroma, cu zeama incolora;

–   soi de vigoare mica-mijlocie;

–   perioada de vegetatie este lunga: 170-190  zile pana la maturarea strugurilor;

–   are 70 % din lastari – fertili.

Conditii de crestere:

–        cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.

–        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;

–        pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -21 º C, conduc la inghetul vitelor. Are toleranta medie la ger;

–        este un soi cu tolereaza medie la seceta;

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului este intre 6-9 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epocile IV-V (1-30  septembrie);

– continutul de zaharuri: Chardonnay poate sa acumuleze zaharuri intre: 190-200 g/l);

– aciditatea inregistreaza valori de 5 – 6 g /litru;

Agrotehnica aplicata soiului:

  • Taierea aplicata este mixta: cepi (1-3 ochi, recomandat in zone cu condiții foarte favorabile) si coarde lungi de 15 ochi;

Vinul

Vinul obtinut din Chardonnay este un vin alb care poate fi vinificat: sec, demisec, dulce, licoros. Se utilizeaza si pentru obtinerea de vinuri spumante (Sampania).

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:  YARA,  Sumi Agro, NUFARM,  ALCEDO.

Boli si Daunatori:

Daunatori:

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Fig. 1 Chardonnay, soi de vita de vie pentru vinuri albe de calitate superioara

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Chardonnay: soi de vita de vie pentru vinuri albe superioare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.