Horticultorul.ro

sept. 14 2018

Merlot – soi pentru vinuri rosii superioare

Denumire soi vita de vie: Merlot sinonim cu: Merlan, Bignay, Merlot blau, Plant Médoc, Vitraille.

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de calitate superioara

Origine: soiul Merlot isi are originea in Franta in regiunea Médoc. Datorita calitatilor sale este cultivat de catre toate tarile producatoare de vinuri rosii (Franta, Italia, Germania, Spania,  Romania, etc.).

Utilizare: soi de struguri pentru vinuri rosii de calitate superioara

Raspandire: se cultiva cu rezultate bune in Romania. Soiul este raspandit in numeroase podgorii cu conditii ecoclimatice prielnice din tara noastra. Soiul se cultiva in tara noastra pe 76 centre viticole din: Dealurile Munteniei, Dobrogea, Banat, Arad, Timis, Sudul Moldovei, Dealurile Olteniei, etc.

Descriere soi:

– floarea este hermafrodita-normala.

frunza este de marime mijlocie, culoare (verde inchis), scamosata pe partea inferioara,  gofrata, impartita in 5 lobi (pentalobata) cu sinusul petiolar in forma de lira.

– strugurele de marime mijlocie cu forma conica, compact. Greutatea medie a strugurelui de Merlot este de 100-120 grame;

bobul este sferic si mic-mijlociu (1,3 g). Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie acoperita de pruina. Miezul este zemos;

–   soi de vigoare mare;

–   perioada de vegetatie este mijlocie-lunga: 170-200  zile pana la maturarea strugurilor;

–   are 70-80 % din lastari – fertili.

Conditii de crestere:

–        cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.

–        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;

–        pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -16º…-18 º C, conduc la inghetul vitelor soiului Merlot. Are toleranta scazuta la ger;

–        este un soi cu tolereaza redusa la seceta;

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului este intre 10-20 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epoca V (16-30 septembrie);

– continutul de zaharuri: Merlot  poate sa acumuleze zaharuri intre: (180-200 g/l);

– aciditatea inregistreaza valori de 4,5 – 5 g /litru;

Agrotehnica aplicata soiului:

  • Incarcatura de ochi / butuc recomandata este de 30-40 ochi.
  • Intrucat lastarii au o fertilitate buna se poate aplica si taiera scurta la cep;

Vinul

Vinul obtinut din Merot  este un vin rosu-rubiniu de calitate superioara. Vinul este vinificat  sec sau demisec.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:  YARA,  Sumi Agro, NUFARM,  ALCEDO.

Boli si daunatori:

Insecte:

–        moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella);

–        acarienii vitei de vie.

Boli: Mana vitei de vie (Plasmopara viticola); etc.

Fig. 1 Merlot – soi pentru vinuri rosii superioare

Fig. 2 Merlot – soi pentru vinuri rosii superioare

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Merlot – soi pentru vinuri rosii superioare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.