Horticultorul.ro

sept. 11 2018

Perlette – vita de vie pentru struguri fara samburi

Denumire soi vita de vie: Perlette

Tip: soi de vita de vie nobila pentru struguri albi  fara samburi (apireni).

Origine: soiul Perlette   este originar din SUA – California. Perlette a fost creat de Harold P. Olmo in 1936 prin hibridare sexuata intre Regina Viilor x Sultanina. Cultivat in climat temperat inregistreaza productii de 7-11 t/ha.

Utilizare: Perlette este un soi pentru struguri fara samburi (apireni) utilizati pentru consum in stare proaspata si pentru productia de stafide.

Raspandire: Perlette  se poate cultiva cu bune rezultate in: Constanta (Cernavoda, Medgidia, Ostrov), Giurgiu (Greaca), Bucuresti.

Descriere soi:

– floarea este hermafrodita-normala.

frunza la Perlette este mare, pentagonala, intreaga sau trilobata, glabra (fara perisori), neteda, lucioasa cu sinusul petiolar in forma de lira sau U, dintii sunt scurti comparativ cu latimea lor la baza, cu margini rotunjite.

– strugurele de Perlette este compact, mare, tronconic. Greutatea medie a strugurelui de 300-400; Margeluieste puternic inregistrand si 30 % din boabe margeluite.

– bobul este sferic de marime mica-mijlocie (1.6-2.7 grame). Pielita este galben-verzuie. Miezul este carnos si crocant cu gust franc sau aroma de muscat, cu gust echilibrat-placut;

–   soi de vigoare mijlocie-mare.

–   perioada de vegetatie este sub 200  zile.

Conditii de crestere pentru Perlette:

  • cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) ridicate adaptate soiului;
  • prefera locuri cu temperaturi moderate iarna, intrucat ingheata usor;
  • se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi;
  • pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -16º…-18 º C conduc la inghetul vitelor soiului Perlette.  Este un soi cu toleranta redusa la temperaturile scazute din timpul iernii. Daca se cultiva in zone mai reci se recomanda pe timpul iernii ingroparea butucului si coardelor.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Perlette  variaza  intre 7-11 tone la hectar in functie de zona;

– maturarea strugurilor (boabelor) este in epoca a II-III  si are loc in perioada 1-31.VIII (cu 5-7 zile inainte de Chasselas Dore).

– continutul de zaharuri: Perlette poate sa acumuleze zaharuri in intervalul (145-160 g/l). Aciditatea inregistreaza valori de 4-5.3 g /litru;

– Perlette formeaza tarziu (la 4-5 ani de la plantare) un numar redus de lastari fertili (35 %);

– se recomanda ca la taiere sa oprim coarde lungi (12-14 ochi). Taierea scurta pe cep conduce la productii foarte mici.

Strugurii

Strugurele are o intrebuintare mixta: struguri pentru stafide si struguri de consum in stare proaspata (de masa).

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA,  Sumi Agro, NUFARM  ALCEDO.

Boli si Daunatori:

Daunatori:

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Fig. 1 Perlette – strugure alb de masa –  fara samburi

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Perlette – vita de vie pentru struguri fara samburi

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.