Horticultorul.ro

oct. 06 2013

Recoltarea – Culesul strugurilor pentru vin

recoltarea strugurilor de vinRecoltarea strugurilor pentru vin

Momentul recoltarii strugurilor pentru vin se alege cu grija intrucat fiecare soi sau hibrid trebuie sa isi atinga potentialul pentru care a fost cultivat (cantitate de zaharuri, aroma, culoare pielita, aciditate, etc.).

Momentul recoltarii se stabileste si in functie de maturarea tehnologica  care este foarte importanta in procesul de vinificare intrucat parametrii la care trebuie sa ajunga strugurele sunt diferiti pentru diversele tipuri de vin: vin  de consum curent, vin  superior sec, vinul demisec, demidulce, etc.

Pentru fiecare soi in parte se fac aprecieri organoleptice privind caracteristicile acestuia la maturitate, observand: culoarea bobului, bobul se desprinde usor de pe ciorchine, fermitatea bobului la pipait, pielita (adera sau nu la miez, transparenta pielitei), semintele s-au brunificat-mai adera la miez, ciorchinii s-au lemnificat (in functie de soi, daca codita s-a lemnificat legatura cu planta se intrerupe iar cantitatea de apa din boabe scade), gustul dulce, aroma prezenta (in functie de soi, aceasta se intensifica odata cu coacerea sau in toamnele secetose).

Prezenta: Putregaiului cenusiu (Botrytis cinerea),  grindinei, atacului de mana, fainare in perioada de coacere poate fi un motiv pentru a grabi recoltarea.

Toamnele reci si ploioase reprezinta un alt motiv in grabirea recoltarii intrucat ploaia reduce (dilueaza) cantitatea de zaharuri din strugure, precipitatiile abundente conduc la umflarea si craparea boabelor, pe fondul umiditatii si al boabelor crapate se instaleaza usor putregaiurile.

Cel mai important  prametru este continutul in zaharuri care se determina relativ usor … Cititi articolul dedicat Click Aici, in podgoriile mari in laboratoare se determina al doilea parametru ca importanta aciditatea. Zaharurile sunt importante intrucat din acestea in urma procesului de fermentatie rezulta alcool (la un continut de  zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ  1° – tarie alcoolica).

Continutul de zaharuri necesar si tipul de vin ce se obtine:

  • Vin alb de consum curent: 170-180 g/litru;
  • Vin alb superior sec: > 196 g/litru;
  • Vin alb demidulce: >210 g/litru;
  • Vin alb de calitate superioara, denumire de origine la supramaturare;

Recoltarea se incepe de obicei cu strugurii albi ce au o pielita subtire (vin de consum curent), soiuri pentru vinuri albe de calitate superioara si la filal soiuri pentru vinuri rosii de consum curent si apoi rosii de calitate superioara.

Culesul se face in zile fara risc de precipitatii, iar recoltarea se face cu ajutorul: briceagului-cosor, foarfecii horticole sau a foarfecilor pentru cules-recoltat (Vezi fig.), la podgoriile mari se utilizeaza combina de recoltat (Vezi fig.).

La recoltare se folosesc vase de plastic sau inox, cosuri de rachita, navete de lemn sau plastic (vezi Fig.). Este interzisa folosirea de vaselor  de fier, utilizarea acestora creaza premizele aparitiei bolii numita – casarea ferica a vinului  (inegrirea vinului).

recoltarea strugurilor

Fig. 1 Recoltarea strugurilor

recoltarea strugurilor

Fig. 2 Recoltarea strugurilor

recoltarea strugurilor

Fig. 3 Recoltarea strugurilor

recoltarea strugurilor

Fig. 3 Recoltarea strugurilor, utilizam numai vase de plastic

recoltarea strugurilor

Fig. 4 Recoltarea strugurilor, utilizam navete din plastic

recoltarea strugurilor

Fig. 5 Recoltarea strugurilor

recoltarea strugurilor

Fig. 6 Recoltarea strugurilor mecanizat – cu ajutorul Combinei

recoltarea strugurilor

Fig. 7 Recoltarea strugurilor mecanizat – cu ajutorul Combinei

recoltarea strugurilor

Fig. 8 Recoltarea strugurilor mecanizat – cu ajutorul Combinei 8590 Pellenc

recoltarea strugurilor

Fig. 9 Recoltarea strugurilor mecanizat – cu ajutorul Combinei 8590 Pellenc

Foarfeca de recoltat Felco310

Fig. 9 Foarfeca de recoltat Felco  310

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Recoltarea – Culesul strugurilor pentru vin

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.