Horticultorul.ro

ian. 22 2012

Feteasca Neagra – soi pentru Vinuri Rosii Superioare

Denumire soi vita de vie: Feteasca neagra  sinonim cu: Poama fetei neagra, Coada randunicii, Pasareasca neagra.

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de calitate superioara

Origine: soiul Feteasca neagra este un soi autohton cu origini stravechi “Dacice” (Vitis silvestris). A fost cultivat in podgoriile din Moldova inca de acum 1500-2000 ani in urma. Datorita calitatilor sale deosebite se cultiva pe suprafete intinse in Romania in special in Moldova si Muntenia.  In afara tarii se cultiva doar in Republica Moldova.

Utilizare: soi de struguri pentru vinuri rosii de calitate superioara

Raspandire: Feteasca neagra se cultiva cu rezultate bune in Romania. Soiul Feteasca neagra este raspandit in judetele Vrancea, Galati, Vaslui, Iasi (centrul viticol Uricani), Prahova, Buzau si Arges.

Descriera soiului Feteasca neagra:

– floarea de Feteasca neagra este hermafrodita-normala.

frunza de Feteasca neagra este de marime mijlocie, cuneiforma, culoare (verde deschis), tri sau pentalobata (lobul terminal este  triunghiular si alungit),  dintata pe margine, (Vezi Fig. 3).

– strugurele de Feteasca neagra este de marime mijlocie cu forma conica, aripat sau biaripat, lax (Vezi Fig. 1-2). Greutatea medie a strugurelui de Feteasca neagra este de 190-230 grame;

– bobul la Feteasca neagra este sferic si mic. Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie acoperita de pruina (Vezi Fig. 4). Miezul este zemos iar cu gustul franc (ierbos);

–   Feteasca neagra este un soi de vigoare mare;

–   perioada de vegetatie la Feteasca neagra este scurta-mijlocie: 150-160  zile pana la maturarea strugurilor.

Conditii de crestere:

–        cultivarea acestui soiului Feteasca neagra  presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.

–        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;

–        pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi pentru soiul Feteasca neagra:

–        temperaturile mai scazute de -22º…-24 º C, conduc la inghetul vitelor soiului Feteasca neagra.  Datea fiind temperatura scazuta suportata soiul  Feteasca neagra este unul din soiurile de vita de vie nobila rezistent la ger;

–        Feteasca neagra este un soi ce tolereaza bine seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam irigarea;

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului de Feteasca neagra este variabila de la un an la altul (dezavantaj de soi), ea variaza  intre 5-19 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epoca a IV-V dupa 1 septembrie (la 1 saptamana dupa Chasselas dore) in intervalul 1-30 IX;

– continutul de zaharuri: Feteasca neagra  poate sa acumuleze zaharuri intre: (200-240 g/l);

Vinul de Feteasca neagra

Vinul obtinut din Feteasca neagra este un vin rosu de calitate superioara cu o tarie alcoolica (12-13 % vol.), aroma este specifica soiului. Vinul are aciditate un pic ridicata iar “vinul tanar” este mai aspru (datorita compusilor fenolici), odata cu invechirea, vinul devine echilibrat si corpolent.   Vinul este vinificat  sec sau demisec si are o culoare intensa rosie-rubinie.

Inmultirea:  soiul de Feteasca neagra se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:  YARA,  Sumi Agro, NUFARM, ALCEDO.

Boli si daunatori:

Daunatori:

–        Moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice cat si prin aplicarea de masuri agrotehnice corecte: conducerea vitei de pe Feteasca neagra  pe tulpini semiinalte , copilitul, dirijarea lastarilor;

–        Viespea strugurilor (Vespa germanica).

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli: soi sensibil la:

–        Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);

–        Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );

–        Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana).

Fig. 1 Strugure de Feteasca Neagra

Fig. 2 Vita de vie Feteasca Neagra

Fig. 3 Frunza soiului de vita de vie „Feteasca Neagra” A-Partea superioara, B-Partea inferioara

Fig. 4 Strugurele vitei de vie „Feteasca Neagra”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Feteasca Neagra – soi pentru Vinuri Rosii Superioare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.