Horticultorul.ro

ian. 22 2012

Cabernet Sauvignon: vita de vie pentru vinuri rosii de calitate superioara

Denumire soi vita de vie: Cabernet Sauvignon sinonim cu: Bordeaux, Petit Vidure.

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de calitate superioara

Origine: soiul Cabernet Sauvignon isi are originea in Franta si sta la baza celebrelor vinuri de Bordeaux. Datorita calitatilor sale este azi cultivat de catre toate tarile producatoare de vinuri rosii (Franta, Italia, Germania, Romania, Moldova, etc.).

Utilizare: soi de struguri pentru vinuri rosii de calitate superioara

Raspandire: se cultiva cu rezultate bune in Romania. Soiul este raspandit in toate podgoriile cu conditii ecoclimatice prielnice din tara noastra. Soiul se cultiva in tara noastra pe 74 centre viticole din: Oltenia, Dobrogea, Vestul tarii si Sudul Moldovei.

 

Descriere soi:

– floarea este hermafrodita-normala.

frunza este de marime mijlocie, culoare (verde inchis), scamosata si gofrata, impartita in 5-7 lobi (Vezi Fig. 2).

– strugurele de marime mica cu forma conica, aripat, lax (Vezi Fig. 1). Greutatea medie a strugurelui de Cabernet sauvignon este de 70-90 grame;

– bobul este sferic si mic. Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie acoperita de pruina (Vezi Fig. 1). Miezul este zemos iar cu gustul franc (ierbos);

–   soi de vigoare medie-mare;

–   perioada de vegetatie este mijlocie-lunga: 180-190  zile pana la maturarea strugurilor.

Conditii de crestere:

–        cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.

–        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;

–        pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -20º…-22 º C, conduc la inghetul vitelor soiului Cabernet sauvignon.  Data fiind temperatura scazuta suportata soiul  Cabernet sauvignon  este unul din soiurile de vita de vie nobila rezistent la ger;

–        este un soi ce tolereaza seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam irigarea;

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului este intre 7-17 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– este un soi care in unii ani meiaza si margeluieste –  afectand productia (productia variaza de la an la an).

– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in Epocile IV-V, dupa 15 septembrie (la 3-4 saptamani dupa Chasselas dore);

– continutul de zaharuri: Cabernet sauvignon poate sa acumuleze zaharuri intre: (200-250 g/l);

–  aciditatea totala in must este de  6 g/litru.

Vinul

Vinul obtinut din Cabernet sauvignon este un vin rosu de calitate superioara, aroma este specifica soiului:  vinul tanar  este (aspru, astringent) dar odata cu invechirea vinul devine (catifelat si echilibrat cu buchet specific). Vinul este vinificat  sec sau demisec si are o culoare rosie-rubinie.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:  YARA.

 

Tratamente Boli, Daunatori, Fertilizare Foliara:  PACHET AGRII PACK VITA DE VIE R

“Intotdeauna cititi si utilizati  insecticide, fungicide, fertilizanti, biostimulatori, acaricide, etc.  conform recomandarilor  de pe eticheta”

 

Boli si daunatori:

Insecte:

–        moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice cat si prin aplicarea de masuri agrotehnice corecte: conducerea vitei de pe Cabernet sauvignon  pe tulpini semiinalte , copilitul, dirijarea lastarilor;

–        acarienii vitei de vie.

Boli: soi sensibil la:

–        Mana vitei de vie (Plasmopara viticola);

–        Fainarea vitei de vie „Oidium” (Uncinula necator sin. Oidium tuckeri );

–        Putregaiul cenusiu al strugurilor (Botryotinia fuckeliana).

Fig. 1  Soiul de vita de vie nobila „Cabernet Sauvignon”

Fig. 2  Frunza soiului  de vita de vie nobila „Cabernet Sauvignon”; A-Parte superioara a frunzei, B-Parte inferiozra a frunzei

Fig. 3  Soiul de vita de vie nobila „Cabernet Sauvignon”

Fig. 4  Soiul de vita de vie nobila „Cabernet Sauvignon”

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cabernet Sauvignon: vita de vie pentru vinuri rosii de calitate superioara

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii