Get Adobe Flash player

Horticultorul.ro

Sep 18 2011

Soiul de vita de vie Victoria

Denumire soi vita de vie: Victoria

Tip: soi de Vita de vie nobila

Origine: soi obtinut in Romania la SCDVV Dragasani,  din parintii (Cardinal  x Afuz Ali).

Soiul a fost obtinut de echipa de cercetatori Victoria Lepadatu si Gheorghe Condei, omologarea soiului s-a facut in anul 1978. Soiul Victoria este unul din cele mai cultivate si apreciate soiuri de vita de vie pentru struguri de masa din lume.

Utilizare: soi struguri de masa;

Raspandire: soi introdus in cultura pe scara laga in Romania, inca de le omologare anul 1978. Acum se afla in cultura pe suprafete intinse in toate tarile unde se cultiva struguri de masa (Turcia, Grecia, Italia, Spania, Africa de Sud, etc.).

Descriere soi:

- strugurele este foarte mare, cilindro-conic, lax, greutate medie strugure: 550 grame. Strugurele este rezistent la transport si pastrare;

- bobul este:  foarte mare, culoare galben-verzuie (acoperit cu pruina),  greutate medie de 8-10 g, de forma ovoida, carnos, crocant, pielita este groasa si aderenta la miez, gust este echilibrat, franc (simplu). Continutul in zaharuri atinge 140 g/l;

- soi de vita de vie de vigoare mare.

Conditii de crestere:

-        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu P (fosfor) si K (potasiu) dar si completand necesarul de elemente nutritive  prin stropiri cu ingrasaminte foliare si aminoacizi;

-        pentru o mai buna crestere si maturare a strugurilor sunt necesare lucrari in verde (ciupit, copilit,  carnit, desfrunzit in zona ciorchinilor), soiul Victoria raspunde bine la efectuarea lucrarilor in verde;

-        pentru a evita un deficit de apa se recomanda obligatoriu irigarea plantatiilor.

Factori limitativi:

-        temperaturile mai scazute de: -21ºC, conduc la inghetul  (ochilor si coardelor neprotejate prin ingropare);

-        seceta prelungita impune irigarea obligatorie;

Perioada “epoca” maturarii fructelor:  II-III  (01-31 August), coacerea este esalonata si se poate prelungii si peste data de 31 August.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

- productivitatea soiului este de 18-20 tone la hectar, in functie de zona si conditiile de cultura;

- maturarea strugurilor (boabelor) are loc in intervalul 1-31 august;

- continutul de zaharuri, variaza in functie de zona in care este cultivat soiul Victoria, astfel poate acumula in mod normal intre 140 g/l dar si mai mult daca ciorchinele este pastrat pe butuc o perioada mai lunga de timp.

Inmultire:  intrucat Victoria este un soi de vita nobila, aceasta se inmulteste numai prin altoire pe portaltoi selectionati si adaptati la contitiile pedo-climatice din tara noastra. Metoda altoirii pe portaltoi de vita de vie Americana este singura solutie de protejare a partii subterane (radacinii) vitei de vie nobile de atacul Filoxerei – forma radicicola (insecta deosebit de periculoasa ce conduce la uscarea vitelor nealtoite in cativa ani de la plantare).

Boli si daunatori:

Boli: Se recomanda obligatoriu tratamente impotriva: (Manei, Fainarii si Petrgaiului cenusiu)  pentru a avea recolte cu plante si fructe aspectoase si sanatoase.

Strugurele soiului romanesc Victoria

Frunza soiului de vita de vie Victoria (St – spate, Dr-Fata)

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...Loading...

Categorie: Vita de vie

De la: Dan

No responses yet

Comments RSS

Leave a Reply

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.