Horticultorul.ro

nov. 25 2018

Soiuri de struguri de masa aromati

AROMA STRUGURILOR de masa provine din substantele aromate (odorante) prezente in pielita si uneori in pulpa. S-au identificat urmatoarele tipuri de arome:

♦  Muscat „tamaios”  – care poate fi mai mult sau mai putin intens. Este data de numerosi constituenti volatili prezenti in concentratii diferite;

♦  De Coarnaeste o arma specifica soiurilor „Coarna” sau care au ca si parinti „Coarna”;

♦  Aroma de iarba   „erbaceu”este o aroma specifica anumitor soiuri de vita de vie;

♦  Aroma de Foxat – este o aroma specifica HPD (hibrizilor direct producatori). Poate fi o aroma – slab foxat  (placuta) sau puternic foxat (respingator);

♦  Franc „fara aroma” – numeroase soiuri nu prezinta aroma.

GUSTUL STRUGURILOR – este dat de continutul in zaharuri si aciditate. La soiurile de struguri de masa continutul in zaharuri variaza intre 12.9- 19 Brix (130-190 g/l) si o aciditate totala de 2.8-6 g/l. In functie de valorile celor doua elemente (continut in zaharuri si aciditate totala) vom avea gusturi ca: armonios (perfect echilibrat), dulce-acrisor, dulce, dulce-plat, acidulat-dulceag, fad.

In general exista un segment de consumatori si cultivatori de struguri de masa care prefera doar soiurile aromate – cu aroma de muscat „tamaios”:

  1. Muscat de Hamburg  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), gustul/aroma de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a strugurelui 260 g, pielita este subtire, acumuleaza 160-200 g/l zaharuri, este un soi mixt (struguri de masa si struguri de consum curent), productia la Ha poate ajunge si la 25 tone, tara de origine Anglia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-VI (1 septembrie-15 octombrie).
  2. Muscat de Adda – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra si groasa, are gustul/aroma slaba de muscat „tamaios” sau franc „fara aroma”, miezul este crocant „carnos” de culoare vanat-inchis, greutate medie a unui strugure 240 g, acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 14-17 tone, tara de origine Italia. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile IV-V (7-30 septembrie).
  3. Napoca – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare neagra-rosiatica, pielita groasa, miez semi-crocant, gustul dulce-acrisor si aroma sublima de muscat „tamaios”, strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca III (16-31 August).
  4. Transilvania – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) cu samburi pentru struguri de masa cu: pielita de culoare rosu-negru (rosu inchis pana la negru), pielita groasa, gustul/aroma de muscat „tamaios”, miez crocant „carnos”, strugurii au in medie 400 g,  acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile III-IV  (16 August – 15 Septembrie).
  5. Italia  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare alb-laptos sau galben-verzuie, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”,  gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 400 g, pielita este groasa si aderenta la miez, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 23 tone, tara de origine Italia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile VI-VII (01 – 31 octombrie).
  6. Muscat Perla de Csaba  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este carnoasa-moale uneori semi-crocanta „tare”;  gust/aroma de muscat „tamaios”, greutatea medie a strugurelui 160 g, pielita este subtire, acumuleaza 155 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 24 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (11 iulie – 10 august).
  7. Istrita  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare verde-galbuie, gust/aroma slaba de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 360 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01 – 30 septembrie).
  8. Timpuriu de Cluj  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma fina de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 250 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, pulpa este semicrocanta „tare”, productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca II (01 – 15 august).
  9. Muscat timpuriu de Bucuresti  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita de culoare galben-verzuie, gust/aroma de muscat „tamaios”,  greutatea medie a strugurelui 350 g, pielita este subtire, acumuleaza 150 g/l zaharuri, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, productia la Ha poate ajunge si la 12 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile I-II (15 iulie – 15 august).
  10. Xenia  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi pentru struguri de masa cu de culoare galben-verzuie; pulpa este semicrocanta „tare”, gust placut/aroma fina de muscat „tamaioasa”,  greutatea medie a strugurelui 280 g, acumuleaza 150 g/l zaharuri, productia la Ha poate ajunge si la 21 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca VI (01 – 15 octombrie).
  11. Muscat Ottonel  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) mixt (vin si masa) cu samburi, pentru struguri de masa cu:  pielita este subtire de culoare galben-verzuie, gust dulce/aroma de muscat „tamaioasa,  greutatea medie a strugurelui 100 g, acumuleaza 280 g/l zaharuri, pulpa este semicrocanta „tare”,  productia la Ha poate ajunge si la 15 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01 – 30 septembrie).
  12. Muscat de Poloskei  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare galben-verzuie, pulpa este crocanta „carnoasa – foate tare”, gust/aroma de muscat „tamaioasa”,  strugurii au in medie 300 g,   acumuleaza 170 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 16 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca IV (01 – 15 septembrie).
  13. Perla de Zala  – este un soi de vita de vie mixt (masa si vin) de tip soiuri rezistentehibrid inobilat, soi artizanal” (Vitis interspecific crossing) cu samburi, pentru struguri de masa si vin cu: pielita de culoare verde-galbuie, pulpa este semicrocanta „tare”, aroma fina de muscat „tamaioasa”,   strugurii au in medie 300 g,  acumuleaza 220 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 15 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are  loc in Epoca II (01 – 15 august).
  14. Perlette – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma franc „fara aroma” sau muscat „tamaios”, greutatea medie a unui strugure 400 g, acumuleaza 160 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine SUA. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile II-III (01-31 august).
  15. Centenar Pietroasa: – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) ) fara samburi „apiren” pentru struguri de masa cu: pielita subtire de culoare galben-verzuie, miezul este crocant „carnos”, gust/aroma usoara de muscat „tamaioasa”, greutatea medie a unui strugure 170 g, acumuleaza 180 g/l zaharuri, productia la Ha poate atinge 10 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are  loc in Epocile I-II (16 iulie – 15 august).

Fig. 1 Soiuri de struguri de masa aromati – Muscat Ottonel

Fig. 2 Soiuri de struguri de masa aromati – Muscat de Hamburg

Fig. 3 Soiuri de struguri de masa aromati –  Muscat de Adda

Fig. 4 Soiuri de struguri de masa aromati –  Italia

Fig. 5 Soiuri de struguri de masa aromati – Muscat Perla de Csaba

Fig. 6 Soiuri de struguri de masa aromati –  Perlette

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de struguri de masa aromati

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.