Horticultorul.ro

ian. 26 2019

Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe superioare

Soiurile de vita de vie ce au potential pentru obtinerea de vinuri albe superioare sunt soiurile ai caror struguri acumuleaza frecvent zaharuri peste 190 g/l (18,92 °Bx ‚Brix’) iar vinurile au peste 10-10,5  % vol.  tarie alcoolica dobandita (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° tarie alcoolica – 10 ml alcool la 100 ml vin).

Pentru ca soiurile de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe superioare sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp  lucrările specifice fiecărui soi.

Soiurile de strugurii pentru vinurile albe superioare sunt soiuri de vita de vie nobila care au pielita de culoare: alb-laptos, galben pai, verde-galbuie, galben-verzui, galben-aurie, galben-argintie, roz, gri, etc.

  1. Francusa– este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita este foarte-subtire de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 90-120 g, acumulează maxim 190-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 8-13 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara.
  2. Muscadelle – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos cu aroma sublima de muscat,  greutatea medie a strugurelui 140 g, acumuleaza 190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5-6,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie). Vinul este  alb de calitate superioara cu aroma sublima de muscat.
  3. Riesling de Rhin – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita este subtire de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 120-150 g, acumulează maxim 205-215 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5,1-6,8 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 7-13 tone, tara de origine Germania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este de calitate superioara.
  4. Riesling Italian – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita este subtire de culoare verzuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 90 g, acumulează maxim 190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,8-5,2 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10-12 tone, tara de origine Italia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (20 septembrie -10 octombrie). Vinul este  de culoare galben-verzuie de calitate superioara.
  5. Neuburger este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare verzuie, pulpa ‚miezul’ este semi-carnos,  greutatea medie a strugurelui 90 g, acumuleaza 170-240 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 9-11 tone, tara de origine Austria. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara sau de consum curent.
  6. Sauvignon Blanc (Petit Sauvignon, Gros Sauvignon) este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 200 g, acumuleaza 190-250 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 7-15 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (20 septembrie -10 octombrie). Vinul este  alb de calitate superioara.
  7. Ezerfurtu – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-aurie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 100 g, acumuleaza 200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10-14 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (20 septembrie -10 octombrie). Vinul este  alb de calitate superioara.
  8. Grasa de Cotnari – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galbena, pulpa ‚miezul’ este semicarnos si suculent,  greutatea medie a strugurelui 100-110 g, acumuleaza 200-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,6-5,7 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 6-11 tone, tari de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie). Vinul este  de culoare galben-pai de calitate superioara.
  9. Furmint – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 90-110 g, acumuleaza 210-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10 tone, tara de origine Ungaria. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este  de culoare galben-pai de calitate superioara ‚Vin de Tokaj’.
  10. Feteasca Alba – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 90-180 g, acumuleaza 190-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  3-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 9-20 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este  alb de calitate superioara ce lasa o aroma asemanatoare cu mirosul florilor de vita de vie.
  11. Feteasca Regala – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 75-150 g, acumuleaza 190-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-6,2 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10-18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (16 septembrie – 15 octombrie). Vinul este  alb de calitate superioara.
  12. Chardonnay – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare galben-verzuie, groasa,  pulpa ‚miezul’ este zemos si zeama incolora,  greutatea medie a strugurelui 140 g, acumuleaza 190-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 6-9 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie). Vinul este  alb de calitate superioara.
  13. Pinot Gris – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare gri acoperita de pruina, subtire,  pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 50-100 g, acumuleaza 190-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,7-5,2 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 5-13 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (10 septembrie – 15 octombrie). Vinul este  alb de calitate superioara de culoare galben-pai si aroma fina.
  14. Traminer roz sau Gewürztraminer – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera) cu samburi, pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare roz acoperita de pruina, groasa,  pulpa ‚miezul’ este zemos,  greutatea medie a strugurelui 70 g, acumuleaza 200-230 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 7-10 tone, tara de origine Germania. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (05 – 30 septembrie). Vinul este  alb de calitate superioara de culoare aurie si aroma sublima de  petale de trandafir.

Fig. 1 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe superioare, Riesling de Rhin

Fig. 2 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe superioare, Sauvignon Blanc

Fig. 3 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe superioare, Feteasca Alba

Fig. 4 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe superioare, Feteasca Regala

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Se încarcă...

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri albe superioare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.