Horticultorul.ro

ian. 27 2019

Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri aromate: muscat, tamaios

Soiurile de vita de vie ce au potential pentru obtinerea de vinuri aromate sunt soiurile care cu capacitatea de a produce si acumula in pielita substante aromate, predomina aroma de muscat tamaios. In functie de soi aroma este puternica sau doar o aroma discreta.

Pentru ca soiurile de vita de vie ‘struguri’ aromate sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp  lucrările specifice fiecărui soi.

 

  1. Busuioaca de Bohotin  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin aromat cu:  pielita este de culoare violet-inchis, pulpa ‚miezul’ crocant,  cu aroma puternica de muscat, greutatea medie a strugurelui 150 g, acumulează 200-210 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 9 tone, tara de origine Grecia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este un vin de culoare roz cu aroma de muscat.
  2. Muscat  Ottonel  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin aromat cu:  pielita este de culoare galben-verzuie, pulpa ‚miezul’ carnos,  cu aroma de muscat, greutatea medie a strugurelui 90-100 g, acumulează 200-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  3 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14-15 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01-30 septembrie). Vinul este un vin cu aroma de muscat.
  3. Tamaioasa Romaneasca  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin aromat cu:  pielita este de culoare verzuie-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos,  cu aroma de muscat, greutatea medie a strugurelui 140-200 g, acumulează 200-240 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4-5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10-13 tone, tara de origine Grecia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01-30 septembrie). Vinul este un vin cu aroma de muscat, aroma sa persista puternic pana la vinuri cu o vechime de 7 ani, dupa care incepe sa scada in intensitate.
  4. Muscadelle – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin alb de calitate superioara cu:  pielita de culoare verde-galbuie, pulpa ‚miezul’ zemos cu aroma sublima de muscat,  greutatea medie a strugurelui 140 g, acumuleaza 190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5-6,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 14 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (01-30 septembrie). Vinul este un vin alb de calitate superioara cu aroma sublima de muscat.
  5. Donaris   – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin aromat cu:  pielita este de culoare verzuie-galbuie, pulpa ‚miezul’ semicarnos,  cu aroma fina de muscat, greutatea medie a strugurelui 170-180 g, acumulează 200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 18 tone, tara de origine Romania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca IV-V (01-30 septembrie). Vinul este un vin cu aroma fina de muscat.

Fig. 1 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri aromate, Muscat Ottonel

Fig. 2 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri aromate, Muscat Ottonel

Fig. 3 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri aromate,  Tamaioasa Romaneasca

Fig. 4 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri aromate,  Tamaioasa Romaneasca

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (4 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri aromate: muscat, tamaios

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.