Horticultorul.ro

feb. 12 2019

Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii superioare

Soiurile de vita de vie ce au potential pentru obtinerea de vinuri rosii superioare sunt soiurile ai caror struguri acumuleaza: cantitati mari de compusi fenolici – antociani (pigment/colorant care da culoarea violet, rosu, albastru) in pielita si in miez (la soiurile tinctoriale); zaharuri peste 190 g/l (18,92 °Bx ‚Brix’) iar vinurile au peste 10-10,5  % vol.  tarie alcoolica dobandita (la un continut de zaharuri de 17 g/l se obtine aproximativ 1° tarie alcoolica – 10 ml alcool la 100 ml vin).

Pentru ca soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii superioare sa isi atinga potențialul trebuiesc cultivate in zone cu resurse heliotermice (lumina si caldura) optime si este important sa efectuam la timp lucrările specifice fiecărui soi.

Soiurile de strugurii pentru vinurile rosii superioare sunt soiuri de vita de vie nobila care au pielita de culoare: albastru-negru, rosu-inchis pana la negru, rosu-violet,  negru intens, negru-violaceu, negru-albastrui, etc.

  1. Burgund Mare – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 140-150 g, acumulează 170-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 18 tone, tara de origine Slovenia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul poate fi si de calitate superioara.
  2. Feteasca  Neagra – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 190-230 g, acumulează 200-240 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5-5,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 19 tone, tara de origine Romania, Moldova. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (1-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  3. Zweigelt  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este cu grosime mijlocie de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 145 g, acumulează 190-210 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 16 tone, tara de origine Austria. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  4. Cabernet Sauvignon  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 70-90 g, acumulează 200-250 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  6 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 17 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epocile IV-V (1-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  5. Merlot  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 100-120 g, acumulează 180-200 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10-20 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  6. Pinot Noir  – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 90-100 g, acumulează 230-250 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 18 tone, tara de origine Franta. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara cu aroma specifica (vin catifelat).
  7. Carminoir – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, pulpa ‚miezul’ zemos,  greutatea medie a strugurelui 140-200 g, acumulează 200-210 g/l zaharuri, tara de origine Elvetia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (20-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  8. Monastrell – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este de culoare neagra-albastruie, greutatea medie a strugurelui 200-350 g, acumulează 200-220 g/l zaharuri, tara de origine Spania. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (20-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  9. Syrah „Shiraz” – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara / consum curent cu:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, cu miez zemos, greutatea medie a strugurelui 120 g, acumulează 170-190 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5-6.5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 11-12 tone, tara de origine Iran sau Italia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (20 septembrie-15 octombrie). Vinul este rosu de consum curent / de calitate superioara.
  10. Gamaret – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara:  pielita este groasa de culoare neagra-albastruie, greutatea medie a strugurelui 140-200 g, acumulează > 190 g/l zaharuri, tara de origine Elvetia. Maturarea strugurilor are loc in Epoca V (16-30 septembrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  11. Cornalin – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara:  pielita este de culoare neagra-albastruie, greutatea medie a strugurelui 150-200 g, acumulează 210-230 zaharuri, aciditatea totala in must este de  4,5 g/litru, productia la Ha poate ajunge si la 10 tone,  tara de origine Elvetia. Maturarea strugurilor are loc in Epocile V-VI (20 septembrie-15 octombrie). Vinul este rosu de calitate superioara.
  12. Arcos „Moristel” – este un soi de vita de vie nobila (Vitis vinifera spp. vinifera), pentru struguri de vin rosu de calitate superioara cu:  pielita este de culoare neagra-albastruie, greutatea medie  a strugurelui 150-200 g, acumulează 195-220 g/l zaharuri, aciditatea totala in must este de  5 g/litru,  tara de origine Spania. Vinul este rosu tanar de calitate superioara.

Fig. 1 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii superioare

Fig. 2 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii superioare

Fig. 3 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii superioare

Fig. 4 Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii superioare

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4,67 out of 5)
Se încarcă...

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Soiuri de vita de vie ‘struguri’ pentru vinuri rosii superioare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.