Horticultorul.ro

Ian 21 2012

Pinot Noir – soi pentru Vinuri Rosii Superioare

Denumire soi vita de vie: Pinot Noir sinonim cu: Small Black Cluster, Modra Klevanjka, Savagnin noir, Morillon noir, Pignola, Pinot fin, Rouci modré, Plant fin, Cortaillod, Salvagnin, Blauburgunder, Clevner, Klevner, Spätburgunder.

Tip: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de calitate superioara

Origine: soiul Pinot Noir isi are originea in Franta. Datorita calitatilor sale este azi cultivat de catre toate tarile producatoare de vinuri rosii (Franta, Italia, Germania, Romania, Moldova, etc.).

Utilizare: Pinot Noir este un soi de struguri pentru vinuri rosii de calitate superioara

Raspandire: Pinot Noir se cultiva cu rezultate bune in toate podgoriile din tara noastra (mai putin in Transilvania). Se regaseste in centre viticole din: Prahova, Buzau, zona Olteniei (Olt, Dolj, Mehedinti) si zova de Vest (Arad, Timis si Caras-Severin).

Descriere soi:

– floarea  de Pinot Noir este hermafrodita-normala.

frunza la Pinot Noir este in gereral rotunda, mijlocie-mica, pronuntat gofrata (Vezi fig. 3-5). La Pinot Noir apare fenomenul de  heterofilie – pe acelasi lastar se regasesc frunze intregi, trilobate si pentalobate (Vezi. Fig. 3-5), acest aspect ajuta la identificarea soiului cu multa usurinta.

– strugurele de forma cilindrica, aripat, compact, de marime mica (Vezi Fig. 1-2). Greutatea medie a strugurelui de Pinot Noir este de 90-100 grame;

– bobul de Pinot Noir este sferic si mic. Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie cu pruina (Vezi Fig. 1-2) . Miezul este zemos cu gust specific;

–   Pinot Noir este un soi de vigoare mica;

–   Pinot Noir are o perioada scurta de vegetatie: 150-160 zile pana la maturarea strugurilor.

Conditii de crestere:

–        cultivarea lui Pinot Noir presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) mai reduse.

–        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;

–        pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -22º…-24 º C, conduc la inghetul vitelor soiului Pinot Noir iar din acest motiv este unul din soiurile de vita de vie nobila rezistent la ger;

–        Pinot Noir este un soi ce tolereaza seceta dar pentru a asigura o dezvoltare armonioasa recomandam irigarea;

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului Pinot Noir este de 18 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar poate creste aplicand o agrotehnica adecvata;

– maturarea strugurilor (boabelor) are loc dupa 15 septembrie (la 3 saptamani dupa Chasselas dore);

– continutul de zaharuri: Pinot Noir poate sa acumuleze cantitati mari de zaharuri (230-250 g/l);

Vinul

Vinul obtinut din Pinot Noir este un vin rosu de calitate superioara, aroma este specifica soiului (este un vin catifelat, usor baubil – preferat atat de barbati cat si de femei). Aplicand metode diferite de vinificare se pot obtine vinuri: seci, demiseci, demidulci si spumante (sampanie). Vinul de Pinot Noir are o tarie alcoolica superioara comparativ cu soiuri ca (Cabernet Sauvignon sau Merlot). Pinot Noir  este unul din vinurile preferate ale presedintelui Obama.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de: YARA,  Sumi Agro, NUFARM,  ALCEDO.

Boli si daunatori:

Insecte:

  • soi des atacat de moliile strugurilor: Eudemisul (Lobesia botrana) si Cochilisul vitei de vie (Eupoecilia ambiguella). Moliile strugurilor ce se pot combate atat prin aplicarea de insecticide specifice cat si prin aplicarea de masuri agrotehnice corecte: conducerea vitei de Pinot Noir pe tulpini semiinalte si inalte, copilitul, dirijarea lastarilor;

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli: soi sensibil la:

Fig. 1 Soiul Pinot Noir

Fig. 2  Soiul Pinot Noir

Fig. 3  Frunza trilobata a  soiului  Pinot Noir   A-Partea superioara a frunzei, B-Partea inferioara a frunzei

Fig. 4 Frunza intreaga a soiului  Pinot Noir A-Partea superioara a frunzei, B-Partea inferioara a frunzei

Fig. 5 Frunza pentalobata a soiului  Pinot Noir A-Partea superioara a frunzei, B-Partea inferioara a frunzei


Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Pinot Noir – soi pentru Vinuri Rosii Superioare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.