Horticultorul.ro

sept. 15 2018

Syrah-Shiraz: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Denumire soi vita de vie: Syrah sau Shiraz sinonim cu: Sirah;  Bulgaria (Sira); Franta (Sirac, Schiras, Syra, Sėrine, Candive Biaune, Marsane noire, Entournerin); Germania (Blauer Syrah); etc.

Syrah este in topul soiurilor de vita de vie pentru vinuri rosii, ca si popularitate in intreaga lume

Tip/Utilizare: soi de vita de vie nobila pentru vinuri rosii de consum curent sau vinuri de calitate superioara

Origine: se pare ca Shiraz – Syrah isi are originea in Iran in apropiere de Schiraz. O alta varianta ar fi ca acest soi provine din Syracuse/Siracusa o localitate din Sicilia – Italia.

Datorita calitatilor sale Syrah  este cultivat in intreaga lume: Europa (Franta, Italia, Germania, Elvetia, Cipru, Malta, Bulgaria, Spania), Australia, SUA, Africa de Sud.

Raspandire: soiul se afla in extindere in podgoriile din Romania.

Descriere soi:

– floarea este hermafrodita-normala, de tipul 5. Polenul este fertil iar soiul este autofertil.

frunza este de 15-17 cm lungime si 13-16 cm latime, culoare (verde inchis), scamosata pe partea inferioara si glabra pe cea superioara,  putin gofrata, impartita in 5 lobi (pentalobata) cu sinusul petiolar in forma de lira sau „U”.

– strugurele are cca. 16 cm lungime cu forma cilindro-conica, compact, aripat. Codita este verde-erbacee. Greutatea medie a strugurelui de Shiraz – Syrah este de 120 grame;

– bobul este oval si mic (1,3 g). Pielita este groasa de culoare neagra-albastruie acoperita de pruina. Miezul este zemos, fara aroma, cu zeama incolora;

–   soi de vigoare mijlocie;

–   perioada de vegetatie este lunga: 190-200  zile pana la maturarea strugurilor;

–   are 65 % din lastari – fertili.

Conditii de crestere:

–        cultivarea acestui soi presupune resurse heliotermice (resurse de lumina si temperatura) adaptate soiului.

–        se pot obtine sporuri de productie fertilizand cu: P (fosfor) si K (potasiu), fertilizanti foliari si aminoacizi ;

–        pentru a evita un deficit de apa se recomanda irigarea plantatiilor (soiul raspunde bine la irigare).

Factori limitativi:

–        temperaturile mai scazute de -18 º C, conduc la inghetul vitelor. Are toleranta scazuta la ger;

–        este un soi cu tolereaza redusa la seceta;

–        in funcție de tipul de sol si aparitia eventualelor carente in nutritie soiul dezvolta rapid cloroze.

Productivitate, recoltare, continut de zaharuri:

– productivitatea soiului este intre 11-12 tone la hectar, in functie de clona si zona de cultura, dar si de agrotehnica aplicata;

– maturarea strugurilor (boabelor) are loc in epocile V-VI (20 septembrie-15 octombrie);

– continutul de zaharuri: Shiraz – Syrah  poate sa acumuleze zaharuri intre: (170-190 g/l);

– aciditatea inregistreaza valori de 5 – 6.5 g /litru;

Agrotehnica aplicata soiului:

  • Taierea aplicata este mixta: cepi (1-3 ochi) si coarde lungi de 12-13 ochi;

Vinul

Vinul obtinut din Shiraz – Syrah    este un vin rosu, sec. Soiul este folosit la cupaje de vin rosu, fiind amestecat frecvent cu Cabernet Sauvignon.

Inmultire:  soiul se inmulteste prin altoire pe portaltoi rezistent la filoxera radicicola.

Fertilizarea vitei de vie: se va face utilizand tehnologiile de fertilizare dezvoltate de:  YARA,  Sumi Agro, NUFARM,  ALCEDO.

Boli si Daunatori:

Daunatori:

Acarienii vitei de vie:

  1. Acarianul galicol (Eriophyes vitis),
  2. Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae),
  3. Paianjenul rosu al pomilor (Panonychus ulmi).

Boli:

Fig. 1 Syrah-Shiraz: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 2 Syrah-Shiraz: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 3 Syrah-Shiraz: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 4 Syrah-Shiraz: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Fig. 5 Syrah-Shiraz: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Syrah-Shiraz: soi de vita de vie pentru vinuri rosii superioare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.