Horticultorul.ro

ian. 03 2020

Taierea vitei de vie TOAMNA – de usurare

Taierea vitei de vie toamna, in uscat, presupune efectuarea lucrarilor de taiere de usurare in perioada de repaus vegetativ (BBCH 00 toamna – la 14 zile dupa ce frunzele au căzut in totalitate) in lunile de toamna (sfârșit de octombrie-noiembrie).

Taierea din toamna (de usurare) este o taiere care se aplica la vitele de vie mature si intrate deplin pe rod (taierea de Rodire).

Taierea de toamna (taierea de usurare) a vitei de vie este o taiere provizorie si se  poate aplica pentru maximum 50 % din cresterile anuale. Taierea de usurare din toamna  are rolul de a usura efectuarea unor lucrari ca:

♦ protejare prin ingropare partiala (semiprotejate) sau ingropare totala (protejate) a elementelor butucului;

♦ reducerea volumului de munca la taierea definitiva a  vitei de vie din iarna (se realizeaza in intervalul 15 ianuarie -februarie in zonele de cultura neprotejata sau semiprotejata). Aceasta taiere este aplicata  conform tipului arhitectonic de taiere ales.

♦ reducerea volumului de munca la taierea definitiva a vitei de vie din primavara (se realizeaza de la dezgropat si pana la BBCH 01 – inceput dezmugurit si plansul vitei de vie, in zonele de cultura protejata si semiprotejata). Aceasta taiere este aplicata conform tipului arhitectonic de taiere ales.

Taierea de toamna – de usurare  se efectueaza cu atentie astfel:

♦  se aplica taieri asupra cresterilor anuale conform tipului arhitectonic de taiere ales, la care se adauga un plus (+) de 25 %. Plusul de 25 % urmeaza a fi corectat la taierile urmatoare definitive (taierea de  iarna sau  taierea de primavara);

♦  se  poate aplica pentru maximum 50 % din cresterile / coardele anuale, astfel incat sa nu fie afectata evolutia butucului (daca acesta se incadreaza in etapa de formare) sau  rodul (in cazul butucilor la care efectuam doar taieri de rodire).

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Taierea vitei de vie TOAMNA – de usurare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.