Horticultorul.ro

mart. 04 2018

Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din lemn

Instalarea unui sistem de sustinere la vita de vie pe baza de stalpi din lemn are in primul rand un avantaj de ordin estetic (Vezi fig.). Lemnul creeaza o caldura aparte in ecosistem, fiind parte integrata cu natura (Vezi fig.).

Recomandam utilizarea de stalpi standardizati si tratati cu substante specifice de conservare ce confera rezistenta in timp. Se utilizeaza in general lemn de esenta tare (salcam, stejar).

Stalpii de lemn odata confectionati se trateaza in totalitate sau obligatoriu doar partea bazala (pe cca, 60 cm,  zona care se ingroapa). Partea bazala a stalpilor se poate trata prin: ardere superficiala (carbonizarea la suprafata cu flacara), impregnare cu produse petroliere (ulei ars, bitum, etc.), sulfat de cupru (se introduc cu baza in solutie de sulfat de cupru 5 % timp de 2 saptamani), alte produse de tratat lemn, etc.

Stalpii din lemn au diametrul (grosimea) de 13-15 cm si se confectioneaza lungi de diverse dimensiuni:

  • stalpi fruntasi (pozitionati pe capete, au si rolul de a intinde sarmele de sustinere) la 2,6 metri;
  • stalpii mijlocasi (stalpi fixati pe lungimea randurilor, au rolul de a ghida si sustine sarmele) de 2,4 metri (Vezi fig.).

Stalpii fruntasi vor fi ancorati cu ajutorul unei ancore metalice cu rozeta (Vezi fig.).

Pozitia tuturor stalpilor si a ancorelor se va picheta inaintea instalarii sistemului de sustinere.

Stalpii mijlocasi se amplasa pe rand la o distanta de 4-5 m  unul de altul si la jumatatea distantei dintre doua vite de vie (Vezi fig.).

Stalpi fruntasi vor fi pozitionati la  0,5 m –  spre exterior de ultimul butuc, inclinati spre exteriorul randului la un unghi de 65-70°.  La 1 m de stalpul fruntas – spre exterior se va fixa ancora metalica cu rozeta (Vezi fig). Stalpii fruntasi se vor ancora (sarma cu care se face ancorarea dispune si de un sistem de intindere).

Stalpii se fixeaza in gropi sapate la o adancime de 60-70 cm (Vezi fig.). Fixarea se face la aceiasi inaltime  prin adăugarea a numeroase straturi de pamant (de 10 cm)  care  se compacteaza bine in jurul stalpului. Instalarea stalpilor se incepe cu stalpii fruntasi.

Pe stalpi se vor intinde sarmele (numarul si pozitia acestora pe stalpi difera in functie de forma de conducere a vitelor de vie joasa-semiinalta-inalta). Pe stalpii fruntasi sarmele se vor prinde astfel incat sa avem si un sistem de intindere al acestora. Pe stalpii mijlocasi  se vor instala elemente de sustinere si ghidare a sarmelor (sarmele se misca libere). Se folosesc de obicei scoabe (piese de metal ascutite la capete „se bat in stalp”, in forma de „U”) sau alte elemente ce se insurubeaza in lemn si au la capat cerculete (Vezi fig.).

Utilizarea stalpilor din lemn ca elemente de sustinere pentru vita de vie are ca principal dezavantaj durabilitatea scazuta (cca. 10 ani) a acestora. Stalpii de lemn in general sub actiunea a numerosi factori (umiditatea din aer si sol, precipitatii, temperatura, insecte, ciuperci, etc) rezista mult mai putin decat durata de viata a culturii (20-25 ani) si trebuiesc inlocuiti partial sau total.

Fig. 1 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din lemn

Fig. 2 Ancora metalica cu rozeta

Fig. 3 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din lemn

Fig. 4 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii mijlocasi si elemente de ghidare si sustinere a sarmelor (sus – inel metalic, jos – scoaba)

Fig. 5 Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din lemn

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 5,00 out of 5)
Încarc...

Categorie: Vita de vie

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Sistemul de sustinere la vita de vie – stalpii din lemn

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.