ian. 06 2019
Azalea limetta: ghid ingrijire, inmultire, intretinere
Denumire stiintifica: Azalea limetta
Proprietati ornamentale: Azalea limetta este un arbust cu flori de culoare galbena – obtinut prin hibridare, cu aspect de tufa, ce are o crestere moderata si poate ajunge la inaltimi de 120-160 cm (la maturitate) si o intindere de 100-140 cm.
Azalea limetta se cultiva ca arbust ornamental decorativ, la ghiveci (container). Cultivarea direct in sol este dificila, intrucat Azalea limetta necesita pH acid.
Pentru a stimula ramificarea plantei, se recomanda ciupirea lastarilor, iar pentru o coroana bogata se pot executa taieri de corectie primavara (aprilie-mai).
Frunzele la Azalea limetta sunt simple, eliptice, cu marginile intregi, de culoare verde.
Inflorirea la Azalea limetta are loc la sfarsitul primaverii si inceputul verii (mai-iunie). Florile sunt asemanatoare unei trompete deschise, apar in varful ramurilor, grupate in inflorescente, de culoare galbena.
Substratul (pamantul) trebuie sa fie format dintr-un amestec de turba acida, scoarta de copac rasinos (brad, molid), pamant de padure (de sub specii de rasinoase sau din pajistile alpine) si nisip. Se poate folosi si pamant special pentru rododendron sau azalee (din comert) – un substrat echilibrat, cu pH acid 4-5.
Transplantarea se poate realiza in perioada de repaus vegetativ (toamna tarziu – iarna – primavara devreme), folosind ghivece (containele) cu diametrul mai mare si adancimea mai mica. La transplantare nu se intervine sub nici o forma asupra radacinilor plantelor (balotului cu radacini).
Udarea la azalee in perioada de crestere (primavara si vara) se realizeaza folosind o cantitate mare de apa, fara a permite substratului sa se usuce.
Udarea insuficienta in perioadele calde ale anului, provoaca uscarea si caderea bobocilor, a florilor si arsuri pe frunze.
Pentru a nu modifica pH-ul substratului, se recomanda udarea cu apa necalcaroasa (apa ploaie, apa demineralizata), deoarece azaleele sunt plante care nu tolereaza calcarul.
Temperatura apei cu care se uda planele de Azalea limetta trebuie sa fie aceeasi sau cu 2-3 grade mai mare decat cea ambientala.
Temperatura optima de crestere la Azalee poate varia intre 23-25ºC ziua si nu mai scazuta de 17 ºC noaptea. Azalea limetta este o planta cu rezistenta la ger, ea poate suporta temperaturi minime pana la -23 ºC.
Lumina este un factor important pentru cresterea si inflorirea Azeleei limetta. Aceasta prefera spatiile luminoase, unde soarele sa poata ajunge pentru cateva ore pe zi la planta. In timpul verii, ghivecele cu azalee se pot amplasa direct afara, pe terase sau in gradini.
Se recomanda ingroparea ghiveciului direct in pamant (solul din gradina), pentru a nu influenta pH-ul substratului, sub ghiveci si in jurul acestuia – realizandu-se un strat de drenaj de 10-15 cm din pietris/nisip.
Dupa perioada de inflorire (mai-iunie), se recomanda indepartarea (taierea) florile uscate ramase pe planta si ajustarea ramurilor prea lungi, pentru a pastra un aspect placut plantei.
Inmultirea se face prin marcotaj, butasire sau altoire. Butasirea este recomandat sa se faca in lunile martie-mai. Odata realizati butasii, se planteaza imediat dupa fasonare si tratare cu stimulator de inradacinare (ex. Radistim lichid).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realizade doua ori pe luna in perioada cand planta infloreste si se intrerupe in perioada de repaus. Se vor administra ingrasaminte special create pentru Azalee sau Rododendron care pastreaza pH-ul acid in substrat.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Azalea limetta: ghid ingrijire, inmultire, intretinere