dec. 14 2019

Brad Nordmann (Abies nordmanniana): ingrijire, inmultire

Familia: Pinaceae

Denumire populara: Brad Nordman, Brad Nordmann, Brad de Caucaz

Denumire stiintifica: Abies nordmanniana

Specia a fost pentru prima data identificata si descrisa de catre botanistul Alexander Davidovic von Nordmann (1803-1866) in Caucaz in anul 1836.

Origine:

Specie exotica, originara din Caucaz (Muntii Caucaz – Georgia, Rusia, etc.), Asia Mica (NE Turciei, Nordul Iranului), Grecia.

In Romania specia este cultivata in scop ornamental la campie, deal si munte. Este un arbore decorativ intalnit in parcuri si gradini si un ideal pom de iarna (Brad de Crăciun).

Conditii de mediu pentru Bradul Nordmann (Abies nordmanniana):

Bradul de Caucaz – Nordmann (Abies nordmanniana) nu suporta  temperaturile  < – 24ºC. Temperaturile <  -24ºC pot afecta prin inghet lujerii anuali (lăstarii de 1 an) ai bradului Nordmann. Abies nordmanniana suporta ingheturile tarzii/ingheturi de primavara (comparariv cu Abies alba, mugurii acestei specii pornesc mai tarziu in vegetatie);

Vegeteaza bine pe soluri variate, dar le prefera pe cele fertile, profunde, reavene si bine drenate;

Bradul Nordmann are o crestere mai lenta daca este cultivat pe soluri grele – argiloase;

Intrucat prefera solurile reavene, in perioadele secetoase de vara, se recomanda obligatoriu irigarea.

Bradul Nordmann (Abies nordmanniana) este specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite), dar suporta si semiumbra;

Este o specie sensibila la poluarea atmosferica, dar este mai rezistent, comparativ cu Bradul Alb (Abies alba).

Proprietati ornamentale:

  • Bradul Nordmann (Abies nordmanniana), in lume este cel mai popular pom de Crăciun. In Romania, odată cu pretențiile populației si diversificarea ofertei, incepe sa creasca utilizarea sa ca pom de Craciun, in defavoarea clasicului Brad alb (Abies alba).
  • Bradul Nordmann (Abies nordmanniana) este preferat si ca specie ornamentala in parcuri si gradini, adaptandu-se cu usurinta in mai toate regiunile tarii (acolo unde conditiile climatice permit).
  • Specie decorativa prin coroana sa piramidala bogata, viguroasa, cu frunzisul des, de culoare  verde-intunecat. Coroana superba porneste de la nivelul solului;
  • Frunzele „acele” sunt persistente, de forma liniara, de 20-35 mm lungime, 2 mm latime, pe partea superioara sunt verzi-inchise, lucitoare, iar pe partea inferioara au doua dungi paralele albe si late de stomate (fiecare dunga are 8-10 randuri de stomate, Vezi fig.). Acele sunt indreptate catre partea superioara a lastarului, Vezi fig.;
  • Florile mascule  sunt de culoare rosu-aprins;
  • Conurile sunt cilindrice-elipsoidale, de 13-17 cm lungime si 5-6 cm in diametru, verde-galbui – inainte de a ajunge la maturitate si brun – la maturitate, cu o pozitie erecta pe ramura (Vezi fig). La maturare, solzii se desprind de pe axul conului si cad eliberând semințele aripate, la finalul diseminării din con rămâne doar axul erect.
  • Semintele au 12-14 mm lungime, prezinta o aripioara de culoare maro-deschis, pieloasa;
  • Bradul Nordmann (Abies nordmanniana) se utilizeaza/planteaza: solitar sau in grupuri.  Se utilizeaza ornamental in: parcuri, gradini (este si un superb pom de Craciun), pe marginea aleilor (aliniamente in parcuri), pom de Craciun la ghiveci sau taiat in locuinte cu ocazia sarbatorilor de iarna.

Plantarea se face utilizand plante cu pământ pe rădăcini (balot sau crescute in ghiveci)  in perioada de repaus vegetativ (15 noiembrie – 10 martie). Pe  perioada iernii  se poate planta in ferestrele iernii (perioade cu temperaturi pozitive „peste + 5°C” in aer si lipsa inghetului la sol „sol dezghetat”). Distanta de plantare intre plante se recomanda sa nu fie mai mica de 9 metri.

Bradului Nordmann (Abies nordmanniana) este principala specie „de brad”, apreciata iarna ca Brad-Pom de Craciun in toata lumea. Ca Pom de Craciun Bradul Nordmann poate fi pastrat la container „ghiveci” in casa pe o perioada de maximum 7 zile, într-o camera cu caloriferul oprit si o temperatura de cca. 20-21°C, iar substratul ghiveciului se mentine permanent reavan. Pastrarea pe o perioada mai lunga a bradului la ghiveci in locuinta, poate conduce la uscarea plantei atunci cand va fi scoasa si plantata in exterior/teren.

Dimensiuni, varietati, port:

Bradul Nordmann (Abies nordmanniana) este un arbore a carui inaltime este de 25 m cu diametrul plantei de 9 metri.

Inmultirea Bradului Nordmann (Abies nordmanniana):

Plantele de Brad Nordmann, se obțin si se comercializează ca plante cu balot/pamant pe radacini (plante cu balot sau cultivate direct la ghiveci-container).

Bradul Nordmann se inmulteste prin seminte.

Varietati/Cultivaruri:  Abies nordmanniana ‚Golden Spreader’; etc.

Fig. 1 Brad Nordmann (Abies nordmanniana)

Fig. 2 Brad Nordmann (Abies nordmanniana)

Fig. 3 Brad Nordmann (Abies nordmanniana)

Fig. 4 Brad Nordmann (Abies nordmanniana)

Fig. 5 Brad Nordmann (Abies nordmanniana)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Brad Nordmann (Abies nordmanniana): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii