dec. 29 2019

Caryopteris clandonensis: ingrijire, utilizare, cultivare

Familia: LAMIACEAE

Demumire populara: Barba albastra

Denumire stiintifica: Caryopteris clandonensis

Origine: Caryopteris clandonensis este o planta originara din Asia (Japonia, China).

Proprietati ornamentale: Caryopteris clandonensis este un arbust cu frunze cazatoare,  puternic ramificat, cu aspect de tufa deasa,  ce ajunge la inaltimi de 80-90 cm si o intindere (diametrul tufei) de 80-100 cm.

Barba albastra este cultivata adesea ca planta decorativa prin port, frunze si flori (direct in sol sau in containere – ghivece) in gardini sau parcuri.

Pentru a asigura o crestere compacta, se recomanda ciupirea ramurilor mai tinere, stimulând astfel ramificarea.

La inceputul primaverii, plantele de Caryopteris clandonensis se pot taia la cativa centimetii deasupra solului, pentru a incuraja ramificarea si viitoarea inflorire.

Frunzele sunt cazatoare, lanceolate (alungite), de culoare gri-verzui, cu un miros placut-aromatic.

Inflorirea la Caryopteris clandonensis are loc de vara pana la inceputul toamnei (iulie– septembrie).

Florile la Caryopteris clandonensis apar grupate in jurul tulpinilor florale (in jumatatea superioara a acestora) , pe mai multe nivele, de culoare albastru-violet.

Temperatura minima pentru Caryopteris clandonensis poate scadea pana la -25 … -26°C. In timpul iernii, plantele de Barba albastra pot fi lasate in spatii deschise, daca temperatura minima inregistata nu va scadea sub -26°C. Daca ne dorim ca plantele noastre sa reziste si anul urmator, acestea se pot amplasa pentru perioada de repaus in spatii incalzite, unde temperatura sa nu scada sub 10°C.

Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive cu un pH neutru.

Udarea se face regulat in perioada de crestere si inflorire, folosind cantitati moderate de apa, astfel incat substratul fie mentinut uscat-reavan, fara exces de umiditate la nivelul radacinilor. In peioada de repaus, plantele de Caryopteris clandonensis se vor uda cu cantitati mai reduse de apa si la intervale mai mari de timp.

Lumina – este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea plantelor de Caryopteris clandonensis, acestea prefera spatiile insorite sau semi-umbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Inmultirea la Caryopteris clandonensis se realizeaza prin butasi fara flori (vara) sau prin despartirea (divizarea) tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.

Fig. 1 Caryopteris clandonensis

Fig. 2 Caryopteris clandonensis

Fig. 3 Caryopteris clandonensis

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Caryopteris clandonensis: ingrijire, utilizare, cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii