feb. 25 2013

Cires japonez (Prunus serrulata) – varietati, descriere

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Cires japonez

Denumire populara in alte limbi: engleza (Japanese Cherry, Japanese oriental cherry tree)

Denumire stiintifica: Prunus serrulata

Arbore exotic originar din Japonia, Coreea, China.

Utilizare

Arbore  decorativ in parcuri si gradini.

Conditii de crestere:

–        Ciresul japonez este o specie cu rezistenta moderata la ger si seceta. Plantele afectate de ger  nu vor inflorii abundent, se recomanda plantarea in locuri adapostite;

–        Ciresul japonez (Prunus serrulata) prefera solurile afanate, fertile, profunde, bogate in humus, reavene, bine drenate si calcaroase (cu carbonati). Arborele suporta si solurile argiloase, lutoase sau nisipoase.

–        Lumina – ciresul japonez (Prunus serrulata) este o planta ce prefera locurile insorite  (temperament de lumina).

Taierea ciresului japonez  se face in perioada de repaus vegetativ (primavara devreme), dar se pot efectua si taieri in verde (vara). La cires este obligatoriu sa utilizam la taiat mastic (de altoit si taiat) pentru a prevenii o infectie severa cu monilioza.

Plantarea: se face in perioada de repaus vegetativ (toamna) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.

Proprietati ornamentale:

–        Specie arborescenta decorativa prin flori, port, frunze;

–        Florile sunt albe, grupate cate 3-5 in raceme, apar inainte de infrunzire sau odata cu infrunzirea in intervalul aprilie-mai. Varietarile au flori duble, roze (Vezi fig.). Ciresul japonez este un arbore melifer (frecventat de albine);

–        Frunzele sunt caduce (cazatoare), mari de 6-15 cm, ovat sau ovat-lanceolate, la dezmugurit (brune-cenusii) apoi verzi (Vezi fig.);

Se utilizeaza ornamental in parcuri si gradini.  Se planteaza de-a lungul aleilor din parcuri, solitar sau in grupuri in peluze.

Dimensiuni, varietati-cultivaruri:

Ciresul japonez  este un arbore a carui inaltime ajunge la 10  metri.

Varietati:

  1. Prunus serrulata ‘Kwanzan’ –  varietate cu flori duble, roz intens, (Vezi fig.) a carui inaltime ajunge la 8-12  metri iar diametrul coroanei la 8 metri (Vezi fig.);
  2. Prunus serrulata ‘Hisakura’ –  varietate cu flori duble, roz-carmin;
  3. Prunus serrulata ‚Kiku-shidare-zakura’ – varietate cu flori roze, duble, batute, grupate cate 3-4 in buchete. Ramurile (lujerii) sunt pendente (arcuiti-atarnatori-pletosi). Varietate arbustiva a carui inaltime ajunge la 2,5  metri iar diametrul coroanei la 2,5-4 metri.

Inmultirea plantelor de artar japonez:

Inmultirea ciresului japonez se face prin altoire – primavara in cap de altoire sub coaja, pe portaltoi de cires pasaresc (Prunus avium).

Boli:

Monilioza samburoaselor.

Daunatori:

Afide – Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi sin. Aphis cerasi); Omizi, Cariul scoartei (Scolytus rugulosus), etc.

Fig. 1  Cires japonez  (Prunus serrulata ‘Kwanzan’)

Fig. 2   Cires japonez  (Prunus serrulata ‘Kwanzan’)

Fig. 3  Cires japonez  (Prunus serrulata ‘Kwanzan’)

Fig. 4  Cires japonez  (Prunus serrulata ‘Kwanzan’)

Fig. 5  Cires japonez  (Prunus serrulata ‘Kwanzan’)

Fig. 6  Cires japonez  (Prunus serrulata ‘Kwanzan’)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Cires japonez (Prunus serrulata) – varietati, descriere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii