oct. 02 2016

Compostarea frunzelor toamna – pamantul de frunze uscate

Compostarea frunzelor - pamantul de frunze_150Compostul de frunze (pamantul de frunze)  reprezinta rezultatul descompunerii frunzelor) el fiind folosit adesea ca ingrasamant natural sau ameliorator de sol organic. Pentru un compost de calitate este ideal sa avem in compozitia lui 2/3 de frunze uscate (de tei, stejar, fag, carpen, etc.) si 1/3 de gunoi de grajd sau alte surse de azot. Frunzele de conifere (molid, brad, pin, larice) se composteaza separat intrucat va rezulta un compost cu pH acid, ideal pentru afin, azalee, etc. iar compostarea dureaza 2-3 ani si nu se adauga Var (CaCO3).

Toamna, se pot aduna o multime de frunze pentru a se folosi pentru producerea de compost.

Locul folosit pentru compostarea frunzelor trebuie sa fie la contact direct cu solul, pentru ca ramele si viermii sa poata trece din pamant in straturile de frunze din gramada.

Pentru a preveni uscarea excesiva a frunzelor din compost, se recomanda udarea periodica  (la 15-30 zile) in perioada calda din an a acestora cu apa sau must de gunoi de grajd (in primele 3 luni).

Frunzele folosite la compost prezinta concentratii diferite de azot, calciu, sau pH in functie de arborele de la care s-au preluat frunzele.

Se recomanda doar compostarea frunzelor uscate, nu si a celor verzi.

Pentru un compost de calitate se recomanda ca in gramada de frunze uscate sa se adauge intre straturile de frunze (20 cm) straturi de gunoi de grajd (4 parti frunze si 1 parte gunoi de grajd) si var stins fin maruntit (CaCO3) cca. 1 kg la 1 metru cub de frunze.

Un compost poate fi gata  in 8-12  luni (maxim 2-3 ani), atunci cand capata un aspect pamantos si o culoare inchisa.

Daca se doreste compostarea mai rapida a frunzelor, putem face asta prin:

  • maruntirea frunzelor folosite pentru compostare mai ales a celor de castan, paltin;
  • facem un amestec de 4 parti frunze : 1 parte gunoi de grajd, sau alte materiale cu continut ridicat de azot (N);
  • amestecati gramada rezultata uniform la 2 luni;
  • acoperiti gramada de compost cu o folie de plastic care va mentine umiditatea moderata si va pastra caldura atat de necesara descompunerii frunzelor;

Atentie !!! Nu se recomanda folosirea frunzelor cazute de la pomii fructiferi, vita de vie, legume, trandafiri, abusti, arbori si arbusti din marile orase poluate, nuc, etc. intrucat acestea pot fi infestate cu diversi ageti patogeni sau contin substante incompatibile cu majoritatea culturilor horticole.

Compostarea frunzelor - pamantul de frunze_1Compostarea frunzelor - pamantul de frunze_4Compostarea frunzelor - pamantul de frunze_3Compostarea frunzelor - pamantul de frunze_2

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Compostarea frunzelor toamna – pamantul de frunze uscate

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii