aug. 26 2023
GAZONUL-semanat, tundere, fertilizare, udare, boli-daunatori
Gazonul (suprafata inierbata cu un amestec realizat din specii de graminee perene) este nelipsit in horticultura, fiind prezent sub forma de: peluze inierbate; covoare verzi; benzi inierbate intre randurile de vita de vie, pomi; terenuri de golf; terenuri de sport; pajisti; inierbarea liniilor de tramvai; inierbarea terenurilor aflate in panta; etc. Denumirea de gazon se foloseste acum pentru toate terenurile inerbate cu diferite tipuri de gazon.
Din ce specii se compune GAZONUL
Majoritatea tipurilor de gazon au in componența amestecuri de plante monocotiledonate din care fac parte soiurile speciilor / subspeciilor de graminee (Fam: POACEAE sau GRAMINEAE / GRAMINEE) perene ca:
Firuţă (Poa pratensis), Raigras peren (Lolium perenne), Păiuş (Agrostis capillaris), Iarba câmpului (Agrostis stolonifera), Păiuş înalt (Festuca arundinacea), Păiuşcă (Festuca ovina), Păiuşul roşu (Festuca rubra ssp. rubra, Festuca rubra ssp. commutata, Festuca rubra trichophilla), Pirul gros (Cynodon dactylon), Paiusul inalt (Festuca arundinacea), Timoftica (Phleum pratense), Păiuş (Agrostis capilaris), Gazon pentru umbra (Poa supina), etc.
Ce amestecuri folosesc la GAZONARE / GAZON
Cand se procedeaza la gazonare (acoperirea unui teren cu gazon) este deosebit de important sa alegem amestecul de specii/soiuri potrivite pentru: scopul nostru (peluza inierbata, teren de sport, etc.), tipul de sol (greu, mediu, usor), lumina (lumina, semiumbra, umbra), rezistenta la seceta; etc.
Este bine de stiut ca, pe piata, exista numeroase amestecuri pentru gazon standardizate, sau ne putem crea propriul amestec (in functie de caracteristicile speciei/soiului) sau putem apela la specialisti.
Infiintarea gazonului
Infiintarea gazonului se poate face prin semanat (manual/mecanizat) toamna (15 septembrie – 15 octombrie) si primavara (20 martie – mai).
Infiintarea prin placarea cu gazon (gazonare rapida) ce poate fi sub forma de placi (de cca. 0.25 m2) sau rulou, de pana la 20 m lungime.
In momentul de fata, exista amestecuri pentru gazon ce satisfac o gama larga de cerinte referitoare la utilizarea acestuia, nu trebuie decat sa facem alegerea potrivita.
Este important sa nu calcam gazonul in primele 1-2 luni de la infiintare. Dupa prima luna este permis un trafic usor, care nu va afecta plantele de gazon.
♦ Inaltimea de tundere poate sa difere intre 3 – 8 cm, in functie de: amestecurile de ierburi folosite, varsta gazonului, utilizarea/destinatia gazonului, frecventa cu care putem face udarea, perioada calendaristica din an, inaltimea la care a ajuns gazonul, densitatea plantelor/semanaturii, etc.
♦ La o tundere se recomanda sa taiem cel mult intre 1/3 -1/2 din inaltime.
♦ In anul infiintarii gazonului (primul an -infiintare in luna mai), prima tundere va avea loc la cca. 30 zile de la rasarire, in iunie, cand gazonul atinge inaltimea de 10-15 cm. Prima tundere se face prin scurtare la 6-7 cm inaltime.
♦ Din anul 2 de la infiintare, gazonul va fi tuns incepand din 15 aprilie (lastarii au o inaltime de 15-20 cm) pana in 1-10 noiembrie. In intervalul mai-octombrie, se pot efectua 3-4 tunderi / luna.
♦ De la o tundere la alta este important sa schimbam directia de tundere.
♦ Este recomandat ca utilajele de tuns gazonul sa aibă lame bine ascuțite.
Fertilizarea Gazonului
Pentru fertilizarea gazonului se folosesc ingrasaminte complexe (N : P : K) destinate fertilizarii gazonului in raport general de Azot (N) 3 : Fosfor (P) 1 : Potasiu (K) 2 si Oxid de magneziu (MgO).
Fertilizati cu cantitati crescute de Azot (N) pe toata perioada sezonului de vegetatie, exceptie face ultima fertilizare, inainte de inceperea sezonului rece.
In functie de fenofaze, calendaristic, fertilizarea se poate face astfel:
♦ In martie (începând cu anul 2, cu 3 saptamani inainte de prima tundere) se utilizeaza ingrasamantul complex 22 N : 5 P : 10 K + 2 MgO in doza de 30 g / m2 (mp) împrăștiat uniform, după care se uda bine;
♦ In lunile Iunie, Iulie (începând cu anul 2, după tundere, scarificare – greblare uscătura) se utilizează ingrasamantul complex 22 N : 5 P : 10 K + 2 MgO in doza de 30 g / m2 (mp) împrăștiat uniform, după care se uda bine;
♦ In perioada 20 August – Septembrie (după tundere, scarificare – greblare uscătura) se utilizeaza ingrasamantul complex 15 N : 7 P : 20 K in doza de 30 g / m2 (mp) împrăștiat uniform, după care se uda bine;
Scarificarea gazonului
Lucrarea de scarificare se efectueaza pentru o buna aerare a solului, patrunderea in condiții optime a apei si nutrientilor in sol (este favorizat drenajul);
Prin scarificare se indeparteaza stratul compact de mulci (paie uscate, etc.), muschi, buruieni, etc;
Lucrarea de scarificare se efectueaza primavara sau toamna;
Atentie !!! Nu efectuam lucrarea de scarificare in perioadele calduroase (cu temperaturi ridicate) pentru a prevenii evaporarea rapida a apei din sol;
Aerisirea solului gazonului (decompactarea/afanarea/spargerea scoartei si perforare)
Lucrarea are rolul de a contribui la o mai buna aerare a solului si patrunderea in condiții optime a apei si nutrientilor in sol (este favorizat drenajul);
Lucrarea elimina compactarea superficiala;
Lucrarea se face primavara si toamna;
Atentie !!! Nu efectuam lucrarea in perioadele calduroase (cu temperaturi ridicate).
Suprainsamantarea gazonului
Lucrarea acopera cu gazon zonele afectate de chelire/chelie;
Lucrarea acopera cu gazon golurile;
Pastreaza compozitia stabila si durabila a amestecului de ierburi pentru gazonare;
Suprainsamantarea se face primavara si toamna dupa scarificare sau aerare;
La suprainsamantare se utilizeaza un amestec de regenerare (specii de graminee cu germinare rapida, ex. specia pt umbra – Poa supina), astfel incat golurile din gazon sa se inchida rapid;
Dupa suprainsamantare trebuie udat/irigat, astfen incat respectivele suprafete sa nu se usuce timp de cel putin o luna.
Udarea / Irigarea gazonului
Frecventa udarii la gazon este determinata de sol, precipitatii, temperaturi, inaltimea de tundere, etc.
In perioadele calduroase de vara, gazonul are nevoie de cantitati mari de apa pentru a-si mentine culoarea verde.
Imediat dupa tundere, fertilizare, scarificare, aerisire, suprainsamantare este necesara udarea/irigarea prin aspersie, folosind cantitati mari de apa;
Irigarea prin aspersie se face la 1,5-2,5 atmosfere cu 10-20 l/m2 (mp) la o udare pe zi, astfel incat umectarea solului sa se realizeze pana la 15-20 cm adancime. Numarul de udari variaza in functie de luna (din intervalul aprilie-noiembrie), intre 2-10 udari/luna sau chiar zilnic. In functie de tipul de sol/textura acestuia la temperaturi > 35⁰C, udarea se face astfel: soluri grele (argiloase) la 4 zile; soluri mijlocii (lutoase) la 3 zile; soluri usoare (nisipoase) zilnic.
Irigarea gazonului este posibila oricând si la orice ora, dar momentul optim este dimineata.
Bolile Gazonului
Majoritatea bolilor grave la gazon sunt cauzate de ciuperci (micoze), dar pot exista si situatii in care boala este provocata de bacterii (bacterioze) sau virusi (viroze).
♦ Ruginile gazonului sunt boli provocate de ciupercile din genul Puccinia: Rugina coronata a raigrasului si paiusului inalt (Puccinia coronata), Rugina neagra a gramineelor (Puccinia graminis), Rugina galbena a gramineelor (Puccinia striiformis);
♦ Fainarea gramineelor (Erysiphe graminis);
♦ Firul rosu (Laetisaria fuciformis, syn. Corticium fuciforme);
♦ Fuzarioza – Mucegaiul de Zapada (Microdochium nivale sin. Fusarium nivalis);
♦ Fuzarioza de vară (Fusarium culmorum, Fusarium poae);
♦ Antracnoza (Colletotrichum graminicola);
♦ Helmintosporioza (Helminthosporium spp., Curvularia spp., Bipolaris spp.);
♦ Rizoctonioza cerealelor (Rhizoctonia solani, Rhizoctonia cerealis);
♦ Înnegrirea şi ingenunchierea bazei tulpinii (Gaeumannomyces graminis sin. Ophiobulus graminis);
♦ Dollar Spot (Sclerotinia homoeocarpa sin. Lanzia spp.);
♦ Putrezirea plantutelor, coletului, radacinilor (Pythium ultimum, Pythium graminicola).
♦ Furca de tors a gramineelor (Epichloë typhina);
♦ Mucegaiul gri de zăpadă (Typhula incarnata); etc.
Daunatorii Gazonului
♦ Daunatori gazonului sunt in mare parte insecte, dar pot fi si animale.
♦ Viermii sarma (Agriotes spp.);
♦ Buha semanaturilor (Agrotis spp.);
♦ Carabusul de mai (Melolontha melolontha);
♦ Carabusul de gradina (Phyllopertha horticola);
♦ Gandacul de trandafir (Cetonia aurata);
♦ Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa);
♦ Cărăbuşul de iunie (Amphimallon solstitialis);
♦ Țânțaroiul (Tipula spp.)
♦ Cartita (Talpa europaea); etc.
Tratamente la Gazon
Tratamentele la gazon au rolul de a prevenii si combate aparitia de boli si daunatori periculosi, care pot cauza mari neplaceri.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru GAZONUL-semanat, tundere, fertilizare, udare, boli-daunatori