mai 17 2010
Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica): ingrijire, inmultire
Familia: ROSACEAE
Denumire populara: Gutui japonez
Denumire stiintifica: Chaenomeles spp. (Chaenomeles japonica, Chaenomeles x superba, Chaenomeles lagenaria)
Originea gutuiului japonez:
Arbusti originari din Japonia si China
Conditii de crestere pentru plantele de Gutui japonez:
- Gutuiul japonez este o specie rezistenta la ger, seceta si umbra;
- Gutuiul japonez traieste in locuri insorite, dar si de semiumbra;
- Gutuiul japonez se poate cultiva de la litoral pana la munte (1400 m).
Proprietati ornamentale ale Gutuiului japonez:
- Specie decorativa prin flori, cu o durata a infloririi de 20 zile;
- Florile de gutui japonez sunt: rosii; roz-inchis (C. x superba varietatea Pinck Lady) sau albe (Chaenomeles speciosa ‘Nivalis’);
- Infloreste in luna martie-aprilie;
- Suporta tunderea (plantele se pot tunde sau se tund exemplarele ce formeaza garduri vii). Tunderea plantei se face primavara;
- Specie rezistenta la fum;
- Se planteaza atat ca exemplare solitare, in grupuri, in vase „ghivece”, in componenta masivelor forestiere (mici paduri), gard viu;
- Plantele de Gutui Japonez sunt apreciate in Japonia pentru posibilitatea de a fi conduse ca plante miniaturale Bonsai.
Dimensiuni:
– Gutuiul japonez este un arbust a carui inaltime maxima este de 1-2 m, cu diametrul plantei de 2 metri;
Inmultirea gutuiului japonez:
- Gutuiul japonez se inmultestea prin seminte, ce se recolteaza toamna (se stratifica 1-2 luni). Semanatul se face primavara;
- Gutuiul japonez se inmultestea prin butasire, efectuata in lunile iunie-iulie cu ajutorul stimulatorilor de inradacinare „Radistim”;
- Gutuiul japonez se inmultestea prin marcotaj – primavara se musuroieste planta la baza, toamna se pot desprinde noi plante inradacinate;
- Gutuiul japonez se inmultestea prin drajoni (despartirea tufei)– intrucat gutuiul japonez drajonea (cresc noi lastari direct de pe radacini), acesti lastari pot fi separati de planta impreuna cu o bucata de radacina. Separarea se face cu multa grija (toamna tarziu sau primavara devreme);
- Gutuiul japonez se inmultestea si prin altoire.
Fructele de gutui japonez sunt comestibile, acestea sunt bogate in vitamina C (au un gust puternic acrisor, cu aroma specifica ‘de lamaita’). Gutuile japoneze ( (Vezi fig.) se recolteaza toamna tarziu, dupa ce au cazut 2-3 brume (sfarsit de Octombrie). Din gutuile japoneze se pot prepara gemuri, dulceata, etc.
Bolile gutuiului japonez:
Gutuiul japonez poate fi grav atacat de Focul bacterian (Erwinia amylovora), Patarea bruna a frunzelor si fructelor (Diplocarpon maculatum sin. Diplocarpon soraueri, Entomosporium maculatum).
Daunatorii Gutuiului Japonez:
Gutuiul Japonez este frecvent atacat de catre Paduchele de San Jose.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica): ingrijire, inmultire