Horticultorul.ro

mai 17 2010

Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)

Familia: ROSACEAE

Denumire populara: Gutui japonez

Denumire stiintifica: Chaenomeles spp. (Chaenomeles japonica, Chaenomeles x superba, Chaenomeles lagenaria)

Originea gutuiului japonez:

Arbusti originari din Japonia si China

Conditii de crestere pentru plantele de Gutui japonez:

  • Gutuiul japonez este o  specie rezistenta la ger, seceta si umbra;
  • Gutuiul japonez  traieste in locuri insorite, dar si de semiumbra;
  • Gutuiul japonez se poate cultiva de la litoral pana la munte (1400 m).

Proprietati ornamentale ale Gutuiului japonez:

  • Specie decorativa prin flori, cu o durata a infloririi de 20 zile;
  • Florile de gutui japonez sunt: rosii; roz-inchis (C. x superba varietatea Pinck Lady) sau albe (Chaenomeles speciosa ‘Nivalis’);
  • Infloreste in luna martie-aprilie;
  • Suporta tunderea (plantele se pot tunde sau se tund exemplarele ce formeaza garduri vii). Tunderea plantei se face primavara;
  • Specie rezistenta la fum;
  • Se planteaza atat ca exemplare solitare, in grupuri, in vase „ghivece”, in componenta masivelor forestiere (mici paduri), gard viu;
  • Plantele de Gutui Japonez  sunt apreciate in Japonia pentru posibilitatea de a fi conduse ca plante miniaturale Bonsai.

Dimensiuni:

–        Gutuiul japonez este un arbust a carui inaltime maxima este de 1-2 m, cu diametrul plantei de 2 metri;

Inmultirea gutuiului japonez:

  • Gutuiul japonez se inmultestea prin seminte, ce se recolteaza toamna (se stratifica 1-2 luni). Semanatul se face primavara;
  • Gutuiul japonez se inmultestea prin butasire, efectuata in lunile iunie-iulie cu ajutorul stimulatorilor de inradacinare „Radistim”;
  • Gutuiul japonez se inmultestea prin marcotaj – primavara se  musuroieste planta la baza, toamna se pot desprinde noi plante inradacinate;
  • Gutuiul japonez se inmultestea prin drajoni (despartirea tufei)– intrucat gutuiul japonez drajonea (cresc noi lastari direct de pe radacini), acesti lastari pot fi separati de planta impreuna cu o bucata de radacina. Separarea se face cu multa grija (toamna tarziu sau primavara devreme);
  • Gutuiul japonez se inmultestea si prin altoire.

Fructele de gutui japonez sunt comestibile, acestea sunt bogate in vitamina C (au un gust puternic acrisor, cu aroma specifica ‘de lamaita’). Gutuile japoneze ( (Vezi fig.) se recolteaza toamna tarziu, dupa ce au cazut 2-3 brume (sfarsit de Octombrie). Din gutuile japoneze se pot prepara gemuri, dulceata, etc.

Bolile gutuiului japonez:

Gutuiul japonez poate fi grav atacat de Focul bacterian (Erwinia amylovora), Patarea bruna a frunzelor si fructelor (Diplocarpon maculatum sin. Diplocarpon soraueri, Entomosporium maculatum).

 

Daunatorii Gutuiului Japonez:

Gutuiul Japonez este frecvent atacat de catre Paduchele de San Jose.

Fig. 1 Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 3  Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 4 Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 5 Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 6 Fructe in parga de Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 6   Gutui japonez (Chaenomeles spp.), Fructe bune de recoltat

gutui japoneze_japonez_chaenomeles japonica_1

Fig. 7   Gutui japonez (Chaenomeles spp.), Gutui japoneze

gutui japoneze_japonez_chaenomeles japonica_dulceata-recolta

Fig. 8   Gutui japonez (Chaenomeles spp.), Gutui japoneze sectiune

gutui japoneze_japonez_chaenomeles japonica_2

Fig. 9   Gutui japonez (Chaenomeles spp.), Gutui japoneze sectiune

Fig. 10   Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 10   Gutui japonez (Chaenomeles speciosa ‘Nivalis’)

Fig. 10   Gutui japonez (Chaenomeles spp.)

Fig. 11   Gutui japonez (Chaenomeles speciosa ‘Nivalis’)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii