iul. 30 2015
Hamei (Humulus lupulus)-conditii de mediu
Denumire populara: Hamei, Hameiul comun
Denumire populara in engleza: Common hop, Hop, European Hop
Denumire stiintifica: Humulus lupulus sin. Humulus americanus, Humulus volubilis, Humulus vulgaris, Lupulus amarus.
Origine
Hameiul (Humulus lupulus) – este o planta indigena (isi are originea si in Romania, se intalneste frecvent in Tara Fagarasului) – originara din Europa, Sud Estul Asiei.
Hameiul este o specie de planta erbacee perena, dioica (are exemplare cu flori femele si exemplare cu flori mascule) cataratoare (liana), ce poate ajunge la o inaltime de pana la 6 m, acesta poate trai intre 12-20 ani. Hameiul este cultivat pentru fructele sale de sex feminin (conuri), din care se produce berea, in scop medical, sau in scop ornamental.
Hameiul isi pierde frunzele (frunze caduce-cazatoare) odata cu venirea iernii (inghetului).
Conditii de crestere:
- Hameiul necesita o cantitate moderata de apa folosita la udare, astfel incat substratul sa ramana reavan.
- Substratul pentru Hamei trebuie sa aiba o umiditate medie (nu tolereaza bine seceta), sa fie argilo-nisipos, bogat in substante nutritive.
- Reactia solului: Humulus lupulus prefera un pH optim ce poate varia intre 5,5-6,5 dar poate vegeta cu un pH intre 5-8.
- Humulus lupulus este o planta cu temperament de lumina, ea prefera spatiile insorite, unde soarele poate ajunge cu usurinta, dar poate suporta si semiumbra.
- Temperatura – la Hamei pentru o crestere si inflorire buna, temperatura optima trebuie sa varieze intre 15-19ºC. Temperatura absoluta acceptata de aceasta planta poate varia intre 8-35 ºC.
Descriere:
- Specia Humulus lupulus este o planta cataratoare (liana), perena, dioica, cu tulpini lungi si subtiri si radacini verticale si orizontale;
- Frunzele sunt simple, alterne, opuse, cu forma de inima, formate din 3-5 lobi, cu marginile serate, paroase de culoare verde;
- Florile apar atunci cand planta ajunge la o anumita inaltime (maturitate) si cand lungimea zilei o permite (in zonele intre 38º si 51 º latitudine).
- Florile apar pe plante diferite (unisexuat dioica), unele de sex feminim (conurile) si altele masculin.
- Florile femeiesti au aspect de bractee, lungime de 2-4 cm, de culoare verde deschis (Vezi fig.).
- Fructele rezultate din florile de sex feminin sunt folosite in industria berii, acestea se pot culege la maturitate (septembrie).
Dimensiuni, port:
Humulus lupulus este o planta cataratoare care poate ajunge la inaltimi de 5-6 m.
Inmultirea:
Hameiul se inmulteste prin seminte sau butasi .
Varietati-cultivaruri:
Humulus lupulus ‘Aureus’; etc.
Boli: Fainarea hameiului (Sphaerotheca humuli); Ofilirea hameiului (Verticillium albo-atrum); Mana hameiului (Pseudoperonospora humuli); Inrosirea conurilor (Botrytis spp.); etc;
Daunatori: Paianjenul – acarianul rosu comun (Tetranychus urticae); Paduchele verde al hameiului (Phorodon humuli); Puricele canepei (Psylliodes attenuata); Viermi albi ai carabusului de mai (Melolontha melolontha); Coropisnita (Gryllotalpa gryllotalpa); omida de padure hameiului (Triodia sylvina); viermii sarma (Agriotes spp.); gargarita leguminoaselor (Otiorrhynchus ligustici); etc.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Hamei (Humulus lupulus)-conditii de mediu