iun. 16 2021

Liliacul indian (Lagerstroemia indica) -ingrijire, inmultire

Familia: Lythraceae

Denumirea populara: Liliacul indian

Denumirea stiintifica: Lagerstroemia indica

Origine: este o specie exotica originara din Asia (China, Coreea).

Proprietăți ornamentale: Liliacul indian (Lagerstroemia indica)  este o specie ornamentala cu frunze cazatoare, decorativ prin frunze, flori, port, ce poate ajunge la inaltimi 4-6 m si diametrul tufei de 4-6 m.

Conditii de crestere:

Temperatura minima suportata iarna este de -12°C … -17°C, sub aceasta planta poate fi afectata de inghet; Planta prefera temperaturi in intervalul 5°C – 28°C. Planta se cultiva in Romania in zone calde: partea de Vest a tarii (Arad, Oradea, Timisoara), Bucuresti, Voluntari, Statiunile de pe litoral (Eforie Sud, Eforie Nord, malul lacului Techirghiol-Tuzla) si in toate zonele tarii unde riscul de îngheț este redus. Iarna plantele se pot proteja prin ingropare, agril (folie microporoasa), etc.

Prefera solurile nisipoase, lutoase, luto-nosipoase dar le suporta si pe cele argiloase, calcaroase. Vegetează pe soluri bogate in materie organica, bine drenate, reavene, cu un pH slab acid-neutru-slab alcalin;

In verile toride necesita obligatoriu irigarea;

Planta iubitoare de lumina (prefera locurile însorite), dar tolerează si semiumbra.

Descriere / Proprietăți ornamentale:

Frunzele sunt caduce (cazatoare), opuse, aproape sesile (lipsite de petiol „codita”, codita este de numai 2 mm),  cu marginea întreaga, de forma eliptica, ovate pana la oblongi,  3-7 cm lungime si 1,5-4 cm lățime (Vezi fig.), acute sau obtuze, cu baza lat cuneata sau rotunjita, de culoare verde-închis.

Înflorește  in intervalul  iulie-septembrie.

Florile sunt grupate in superbe  panicule conice, terminale si laterale, de pana la 20 cm lungime; sunt complete; cu petale ondulate-creponate, regulate; de culoare roz, violet, alb (exista cultivaruri cu flori bicolore); mari de 3-4 cm diametru;

Fructele ajung la 1-1,2 cm lungime si 1-1,3 cm in diametru, au o forma lat elipsoidala,  sunt de tip capsula-dehiscenta (cu 4-6 valve,) înconjurată de caliciu persistent;  la maturitate au culoarea maro-inchis, Vezi fig. Semintele sunt aripate, lungi de 7-8 mm, de culoare, maro-verzuie, in forma de disc;

Dimensiuni: arbust-arbore de 4-6 m înălțime si diametrul tufei/coroanei de 4-6 m.

Se utilizează ca arbust/arbore ornamental/decorativ – plantat: solitar, in grupuri, gard viu, aliniamente, plantat la ghiveci, cultivat in sere,   Vezi fig.

Înmulțirea se face  prin semințe, butași.

Tăierea se efectuează pentru corectarea formei coroanei/tufei si pentru înlăturarea ramurilor rupte sau afectate. Aceasta se face iarna primăvara devreme.

Cultivaruri/varietati: Lagerstroemia indica‘ Jinhuang’; Lagerstroemia indica ‘Nivea’;  Lagerstroemia indica ‘Coccinea’;  Lagerstroemia indica ‘Red Imperator’; etc.

Boli si Dăunători

Boli: Făinare, Fumagina, Bacterioze (Xanthomonas spp.), etc.

Daunatori: Afide, Păduchi lânoși, Păianjenul roșu comun (Tetranychus urticae), Musculița alba, etc.

Fig. 1 Liliacul indian (Lagerstroemia indica)

Fig. 2 Liliacul indian (Lagerstroemia indica)

Fig. 3 Liliacul indian (Lagerstroemia indica)

Fig. 4 Liliacul indian (Lagerstroemia indica)

Fig. 5 Liliacul indian (Lagerstroemia indica)

Fig. 6 Liliacul indian (Lagerstroemia indica)

Fig. 7 Liliacul indian (Lagerstroemia indica)

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Liliacul indian (Lagerstroemia indica) -ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii