dec. 25 2021
Mar siberian (Malus baccata)-ghidde ingrijire, inmultire
Familia: ROSACEAE
Denumire populara: Mar siberian
Denumire populara engleza: Siberian Crabapple
Denumire stiintifica: Malus baccata sin. Malus pallasiana
Origine, raspandire: Marul siberian (Malus baccata) este o specie exotica ce isi are originea in Asia de Est: China de Nord.
Utilizare: Arbore ornamental, Arbust ornamental, Bonsai, Arbori la container in orase, Ziduri verzi pe spalier, Aliniamente, Plantat in peluze, etc.
Conditii de crestere si fructificare:
Marul siberian (Malus baccata) este putin pretentios fata de sol dar prefera solurile fertile, bine drenate si reavene. Marul siberian vegeteaza pe solurile: lutoase, nisipoase, luto-nisipoase, argilo-lutoase, calcaroase. Marul siberian prefera un pH de 6-7, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5,8-7.6.
Marul siberian prefera temperaturi in intervalul 12-30ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 8ºC iar cea maxima absoluta de 36ºC. Temperatura minima de la care plantele pot fi afectate de ger in perioada de repaus este de < -40 ºC.
Lumina: mărul siberian este un pom cu temperament de lumina (prefera locurile însorite).
Plantarea marului siberian se recomanda toamna, dar putem planta in toata perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara), daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi de peste 5°C.
Descriere:
Tulpina: pomul tinde sa formeze mai multe tulpini, dar prin lucrari de taiere poate fi condus pe un singur trunchi.
Coroana este rotunda, compacta.
Lujerii (lastarii) sunt glabri (fara perisori).
Frunzele sunt caduce (cazatoare); alterne; simple; de forma: eliptice, ovate, ovate, ovat-oblongi; acuminate la varf; cu baza cuneata sau rotunjita; lungi de 5-10 cm; cu marginea fin-serata; glabre pe partea superioara si putin pubescente pe partea inferioara; de culoare verde; cu petiolul lung de 2-5 cm. Toamna frunzele se ingalbenesc (inainte ca acestea sa cada).
Florile sunt hermafrodite, de culoare alba; de 3-3,5 cm diametru. Infloreste in aprilie-mai.
Fructele – merele sunt fructe de tip drupe false (poame); de forma globuloasa; cu diametrul de 0.8-1 cm; pielita are culoare rosie sau galbena.
Dimensiuni: marul siberian este un pom/arbore a carui inaltime poate ajunge la 6-15 metri iar diametrul plantei de maxim 4.5-7,5 m.
Taierea: se face la sfarsitul iernii sau primavara devreme.
Inmultirea marului siberian se face din seminte stratificate la rece (1-4°C) timp de 85-90 zile si semanate primavara sau prin altoire.
Fertilizarea marului siberian – se poate face utilizand programele tehnologice specifice culturii.
Cultivaruri/varietati: Malus baccata var. mandshurica, etc.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mar siberian (Malus baccata)-ghidde ingrijire, inmultire