dec. 22 2019
Molidul pitic (Picea glauca Echiniformis) : ingrijire
Denumire populara: Molidul pitic, Molidul arici
Denumire stiintifica: Picea glauca ‚Echiniformis’
Origine:
In tara noastra, Picea glauca ‚Echiniformis’ se regaseste cultivat la ghiveci sau in parcuri si gradini, in zone de campie, deal si munte.
Conditii de crestere:
Picea glauca ‚Echiniformis’ vegeteaza pe soluri: fertile, reavene, bine drenate, bine aerisite. Plantele cultivate la ghiveci (container) se cultiva in substrat pentru rasinoase;
Picea glauca ‚Echiniformis’ prefera in substrat/sol un pH cu valori intre 5- 7;
Este o specie cu pretentii mijloci-ridicate fata de umiditatea solului, iar in perioada de vara este frecvent afectat de seceta si uscaciune. Aceasta specie necesita obligatoriu instalarea unui sistem de irigare;
Picea glauca ‚Echiniformis’ o specie rezistenta la inghet (suporta geul pana la temperaturi de – 40°C). Trece cu bine peste ingheturile tarzii/ingheturi de primavara, intrucat mugurii acestei specii pornesc mai tarziu in vegetatie (cu cateva saptamani) comparativ cu cei ai molidului indigen (Picea abies);
Specie cu temperament de lumina (prefera locurile insorite), dar suporta si semiumbra;
Ingrijire:
La aceasta specie, daca este cultivata in ghiveci, putem înlocui treptat ghiveciul (pe masura ce planta creste), dar numai in perioada de repaus vegetativ (15 noiembrie – 10 martie).
Pentru cultura la container/ghiveci putem utiliza ghicece de 50- 60 litri.
Aceasta specie nu necesita taiere.
Plantarea se face folosind plante cu pământ pe rădăcini (balot sau crescute la ghiveci), in perioada de repaus vegetativ (15 noiembrie – 10 martie). Pe perioada iernii se poate planta in ferestrele iernii (perioade cu temperaturi pozitive „peste + 5°C” in aer si lipsa inghetului la sol „sol dezghetat”).
In perioada de vegetatie plantele se fertilizeaza cu ingrasaminte pentru rasinoase.
Plantele necesita irigare astfel încât substratul/solul sa fie menținut in permanenta reavăn.
Proprietati ornamentale:
- Specie decorativa prin coroana globuloasa si compacta.
- Frunzele „acele” de Picea glauca ‚Echiniformis’ sunt persistente, subtiri, de 1 cm lungime, de culoare verde pana la gri-verde (‚glauca’ – strat de ceara ce da o tenta gri sau albastruie), au vârful ascuțit si îmbracă lujerul (lastarul) de jur imprejur (Vezi fig.). Acele prin zdrobire emana un miros placut;
- Picea glauca ‚Echiniformis’ se utilizeaza in scop ornamental, plantat: solitar; in grupuri, in rocarii, in jardiniere, la ghiveci, pentru producerea de bonsai.
Dimensiuni:
Picea glauca ‚Echiniformis’ este un arbust rasinos a carui inaltime ajunge la 0,5-0,7 m, cu diametrul plantei de 0,5-1 m.
Dimensiunile maxime planta le atinge la cca. 20 ani de la plantare. In conditii optime, rata de crestere anuala in inaltime poate fi de cca. 2.5 cm.
Inmultirea:
Picea glauca ‚Echiniformis’ se inmulteste prin altoire in perioada de repaus vegetativ.
Plantele de Picea glauca ‚Echiniformis’, se obtin si se comercializeaza ca plante cu balot (plante cu pamant pe radacini) sau cel mai frecvent plante la ghiveci (Vezi fig.).
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Molidul pitic (Picea glauca Echiniformis) : ingrijire