dec. 23 2019
Molidul Sarbesc (Picea omorika) : ingrijire, plantare
Denumire populara: Molid Sarbesc
Denumire stiintifica: Picea omorika
Specia a fost descrisa pentru prima data in 1877 de catre Emanuel von Purkyně (1832–1882).
Originea:
Molidul Sarbesc (Picea omorika) este o specie exotica originara din Vestul Serbiei si Estul Bosniei (Valea Drinei).
In Romania Molidul Sarbesc (Picea omorika) este cultivat ca specie ornamentala deosebit de apreciata.
Conditii de crestere:
- Molidul Sarbesc (Picea omorika) este arbore rasinos rezistent la ger (suporta temperaturi negative de pana la -30°C) si rezistenta moderata la vant (doboraturi);
- Molidul Sarbesc (Picea omorika) este o specie putin pretentioasa fata de sol, dar vegeteaza bine pe soluri: fertile, reavene, bine drenate, bine aerisite;
- Molidul Sarbesc (Picea omorika) prefera in substrat/sol un pH cu valori intre 4,8 – 7,8;
- Molidul Sarbesc (Picea omorika) este un o specie cu toleranta la poluarea atmosferica (fum si praf);
- Molidul Sarbesc (Picea omorika) are temperament de lumina (prefera locurile insorite) dar tolereaza si semiumbra;
- Molidul Sarbesc (Picea omorika) se poate cultiva, din zona de campie si pana in zonele montane.
Proprietatile ornamentale:
Specie decorativa prin portul sau ingust-piramidal;
Frunzele / acele molidului Sarbesc (Picea omorika) sunt persistente, acele sunt turtite (asemanatoare cu cele de brad), de 8-19 mm. Lungime si 1,5-2 mm latime, cu doua dungi albe de stomate pe partea inferioara, varful acelor este rotunjit (la plantele tinere si batrane) si nu inteapa iar la plantele foarte tinere varful este acut (ascutit, Vezi fig.), culoare verde-inchis, lucioase, dispuse radiar pe lastari / lujeri;
Conurile sunt oval-alungite, de 4-6 cm lungime si 1-2,5 cm diametru, culoarea este maro dupa coacere. Semintele sunt brune-negricioase de 2-3 mm lungime cu aripioara de 5-8 mm lungime, diseminatia acestora are loc in primavara.
Ingrijire:
Molidul Sarbesc (Picea omorika) se planteaza: in aliniamente stradale sau in parcuri (de-a lungul aleilor), solitar sau in grupuri.
Se utilizeaza si ca pom de Craciun la ghiveci sau taiat in locuinte cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Dimensiuni:
Molidul Sarbesc (Picea omorika) este un arbore ce atinge inaltimi in general de cca. 13-15 metri (in cca. 25 ani) cu diametrul coroanei de 3-4 metri.
Molidul Sarbesc (Picea omorika) se comercializeaza ca plante cu balot (plante cu pamant pe radacini) sau ca plante la container (ghiveci).
Plantarea la Molidul Sarbesc (Picea omorika) se face intr-o groapa in forma de cub (1 m x 1 m x 1 metru) utilizand plante cu pământ pe rădăcini (balot sau crescute in ghiveci) in perioada de repaus vegetativ (15 noiembrie – 10 martie). Pe perioada iernii se poate planta in ferestrele iernii (perioade cu temperaturi pozitive „peste + 5°C” in aer si lipsa inghetului la sol „sol dezghetat”). Distanta intre plante se recomanda sa fie de minimum 4 metri.
Molidul Sarbesc (Picea omorika) este o specie apreciata iarna ca Brad-Pom de Craciun. Ca Pom de Craciun poate fi pastrat la container „ghiveci” in casa pe o perioada de maximum 7 zile, într-o camera cu caloriferul oprit si o temperatura de < 20°C, iar substratul ghiveciului se mentine permanent reavan. Pastrarea pe o perioada mai lunga a pomului de Craciun la ghiveci in locuinta, poate conduce la uscarea plantei atunci cand va fi scoasa si plantata in exterior/teren.
Inmultirea:
Molidul Sarbesc (Picea omorika) se inmulteste prin seminte sau butasi semilemnificati.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Molidul Sarbesc (Picea omorika) : ingrijire, plantare