ian. 24 2015
Mosmonul japonez (Eryobotria japonica): intretinere
Denumire populara: Mosmonul japonez
Denumire populara in engleza: Loquat, Japanese medlar, Japanese loquat, Japanese plum
Denumire stiintifica: Eryobotria japonica sin. Mespilus japonica, Photinia japonica
Origine, raspandire:
Arbust/pom originar din regiunile cu ierni blande, din Japonia si China de Sud.
Utilizare
Pomicola (pom fructifer, fructe comestibile) si decorativa (arbore sau arbust decorativ).
Conditii de crestere si fructificare:
Eryobotria japonica este pretentios fata de sol/substrat prefera solurile fertile, bine drenate si reavene. Mosmonul japonez vegeteaza bine pe solurile mijlocii: lutoase, nisipoase, calcaroase. Pentru plantele la container (ghiveci) se va utiliza un un substrat format din: pamant de padure: nisip: turba sau substrat universal pentru plante de apartament. Planta prefera un pH de 5.5-6.5, dar suporta o reactie a solului – pH in intervalul 5-7.5;
Mosmonul japonez prefera temperaturi in intervalul 21-27ºC. Temperatura minima absoluta in vegetatie este de 9ºC iar cea maxima absoluta de 37ºC. Cresterile tinere pot fi afectate de inghet la tempeaturi < -1 ºC. Florile si fructele tinere nu tolereaza temperaturile scazute.
Specie sensibila la gerurile din iarna, astfel planta este afectata de temperaturile < -10…-12 ºC. In perioada rece din an mosmonul japonez se pastreaza in sere, verande, holuri luminoase, etc.;
Planta cu temperament de lumina (prefera locurile insorite).
Plantele cultivate la container se vor fertiliza in timpul sezonului de vegetatie la 1-2 luni utilizand ingrasaminte lichide sau hidrosolubile, pentru plante decorative prin flori.
Proprietati ornamentale si pomicole:
Specie arbustiva decorativa prin flori, frunze, fructe, port;
Florile sunt albe de 2 cm diametru, grupate in inflorescente de tip panicul. Infloreste toamna in septembrie-octombrie;
Frunze sunt persistente (permanent verzi), simple, lungi de 15-25 cm, de culoare verde-inchis, cu marginea serata, (Vezi fig. 1).
Fructele sunt comestibile, se matureaza primavara, sferice sau ovoide, lungi de 3-5 cm cu diametru de 2 cm, de culoare galben-pal pana la portocalie si au la interior 3-4 seminte (Vezi fig.). Acestea au gustul dulce-acrisor, cu aroma ce aduce impreuna piersica-citrice-mango. Sunt suculente, bogate in vitamina C, potasiu si carbohidrati/glucid/zahar/hidrati de carbon (glucoza, fructoza, zaharoza). Se consuma in stare prospata, in prajituri, sau in prepararea de bauturi alcoolice.
In conditiile din tara noastra planta formeaza fructe doar daca este cultivate in sera calda.
Coroana este globuloasa (Vezi fig.).
Se utilizeaza ornamental cultivat la ghiveci – container.
Dimensiuni:
Arbust a carui inaltime ajunge la 4-5m, iar diametrul plantei de 4-5 m.
Inmultirea:
Prin seminte semanate imediat (primavara) ce necesita pentru germinare un substrat reavan si temperature de 14-17 ºC;
Prin butasi semi-lemnificati in perioada de vara.
Daunatori:
Paduchii lanosi, etc.
Boli:
Mana (Phytophthora cactorum), etc.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Mosmonul japonez (Eryobotria japonica): intretinere