iun. 22 2017
Myrtus communis: ghid complet de ingrijire, inmultire
Denumirea stiintifica: Myrtus communis
Origine: Myrtus communis este o planta originara din Sudul Europei (Spania, Italia, Grecia, Portugalia, Croatia) si Vestul Asiei.
Proprietati ornamentale: Myrtus communis este un arbust peren, cu inaltime medie intre 2-4 m. Acest arbust este adesea cultivat ca floare de gradina solitara (la ghiveci „container”), ca si gard viu (in tarile cu clima blanda iarna) sau pentru decorarea unui perete cu expozitie sudica sau vestica. Se recomanda amplasarea lui in spatii ferite de vanturi reci si uscate.
In Romania se cultiva doar la ghiveci intrucat iarna planta trebuie introdusa in spatii protejate: verande, solarii, sere, etc.
Frunzele sunt mici (2-5 cm), ovate, lucioase, de culoare verde.
Inflorirea are loc din vara (iulie-august), urmand ca semintele sa fie coapte in octombrie.
Florile sunt hermafrodite, pufoase, parfumate, cu 5 petale, de 2 cm latime si culoare alba.
Fructul are forma sferica (8 mm diametru), capata culoarea albastruie cand este copt si se poate consuma in stare proaspata sau uscata.
Taierea trebuie sa se realizeze primavara (aprilie-mai) sau dupa inflorire. In momentul taierii, se inlatura toate ramurile uscate (din cauza inghetului), bolnave, deteriorate si cele care sunt crescute in pozitii nefiresti si afecteaza aspectul general al palntei.
Udarea se face cu cantitati suficiente de apa, astfel incat solul sa fie mentinut reavan., dar fara exces de umiditate. Iarna planta se tine in spatii racoroase si se uda mai rar.
Temperatura: planta nu suporta valori sub 5-11°C. In perioada rece din an ‘iarna’ planta este pastrata in spatii protejate si luminoase la o temperatura de 5-7°C (departe de surse de caldura ‘calorifere’), iar frecventa udarilor este redusa. Primavara planta va fi adaptata treptat la conditiile din exterior: lumina puternica, temperatura, etc.
Lumina este un factor important pentru o dezvoltare buna a plantelor de Myrtus communis, acestea necesitand spatii luminoase si insorite.
Substratul/Solul pentru Myrtus communis trebuie sa fie bine drenat, reavan, cu fertilitate moderata si un pH slab acid- neutru-alcalin.
Fertilizarea se poate realiza 1-2 ori pe luna folosind ingrasaminte bogate in fosfor, pentru a stimula inflorirea.
Inmultirea la Myrtus communis se realizeaza prin seminte si butasi semi lemnificati.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Myrtus communis: ghid complet de ingrijire, inmultire