Horticultorul.ro

iul. 11 2017

Roscovul – Painea Sfantului Ioan (Ceratonia siliqua)

Familia: Caesalpiniaceae

Denumirea populara: Roscov, Roscova, Painea Sfantului Ioan Botezatorul

Denumire populara in engleza: Carob tree,  St John’s-bread, Locust bean, Locust-tree

Denumirea stiintifica: Ceratonia siliqua

Origine: Roscovul (Ceratonia siliqua) este originar din zona bazinului Mediteranean. Acesta este intalnit in numeroase tari ca: Grecia, Italia, Cipru, Spania, Portugalia.

Proprietati ornamentale: Roscovul este un arbore cu crestere lenta, cu coroana semi-sferica, larga, trunghi gros, ce poate ajunge la inaltimi de 10-17 m (Vezi fig.). In conditii mai putin favorabile, acesta poate avea mai multe tulpini. Roscovul face parte din vegetatia Mediteraneana, el fiind unul dintre cei mai raspanditi arbori din aceasta zona.

Frunzele sunt paripenat compuse, cu epiderma groasa, pieloase, lucioase, de culoare verde, (Vezi fig.). Frunzele ajung la lungimea de 10-20 cm, sunt formate din foliole mici de 3-7 cm lungime, ovate, eliptice, dispuse in perechi de 4 sau 6, cu sau fara frunza terminal (in varf).

Florile apar toamna, au dimensiuni mici, de 6-12 mm lungime, grupate in raceme, de culoare galben (flori femele) – rosietica (flori mascule).

Fructul este de tip pastaie, alungita, de 15-25 cm lungime, 1-3 cm latime, de 1 cm grosime, dreapta sau curbata, cu varful rotunjit, culoare verde, care odata cu atingera maturitatii vireaza in brun inchis – lucios. In interiorul pastailor, se gasesc semintele, de forma oval-alungita, de culoare maroniu deschis (Vezi fig.).

Pastaile de Roscov se pot consuma prospete, uscate sau transformate in pudra si utilizate ca si inlocuitor de cafea (fara cofeina), sau ca indulcitor. Roscovele mai sunt folosite si ca hrana pentru animale, ele continand 21% proteine. Semintele de Roscov sunt folosite in industrie, pentru realizarea adezivilor.

Temperatura optima pentru cultivarea Roscovului se poate incadra intre 15-32°C, maxima absoluta putand ajunge pana la 40°C. Pe timpul iernii, temperatura poate scadea pana la -8°C, sub aceasta plantele de Roscov vor fi afectate, diminuandu-se astfel fructificarea.

Lumina este un factor important pentru o dezvoltare buna a plantelor de Roscov, amplasarea lor trebuie facuta sub actiunea directa a razelor de soare.

Solul pentru Roscov trebuie sa fie bine drenat, preferand solurile nisipoase, cu un pH intre 6-8.

Inmultirea la Roscov se realizeaza prin seminte (acestea germineaza la temperature ale solului intre 25-26°C.

Fig. 1 Roscovul (Ceratonia siliqua)

Fig. 2 Roscovul (Ceratonia siliqua)

Fig. 3 Roscovul (Ceratonia siliqua)

Fig. 4 Roscovul (Ceratonia siliqua), Larnaca – CIPRU

Fig. 5 Roscovul (Ceratonia siliqua)

Fig. 6 Roscovul (Ceratonia siliqua)

Fig. 7 Roscovul (Ceratonia siliqua)

Fig. 8 Roscovul (Ceratonia siliqua), Larnaca – CIPRU

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Roscovul – Painea Sfantului Ioan (Ceratonia siliqua)

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii