mart. 24 2016
Taierea si determinarea infloririi la Glicina (Wisteria)
Glicina este o planta cataratoare, rezistenta la ger, decorativa prin frunze, tulpina (rasucita), pastai si flori. Plantele obtinute prin altoire sau butasi infloreste dupa 3 ani, iar cea din seminte infloreste dupa 6-7 ani.
Glicina fiind o planta viguroasa poate fi condusa prin taieri in multe moduri. Ea poate creste ca un arbust sau condusa pe garduri, ziduri sau pergole.
Inflorirea la Glicina este influentata negativ de:
– perioada cat ajunge soarele la planta (are nevoie de cel putin 6 ore pe zi);
– ingheturile tarzi si vanturi puternice mai ales la Wisteria sinensis;
– fertilizarea cu ingrasaminte bogate in azot, acesta determina cresteri vegetative si impiedica inflorirea;
Wisteria infloreste primavara (mai-iunie), florile sunt grupate in raceme (ciorchini) cu lungimea de 30 cm, cu parfum discret, colorate in alb-albastru-violet.
Glicina este o planta care poate trai o perioada lunga de timp fara taieri, catarandu-se pe tot ce gaseste langa ea.
Deoarece in majoritatea gradinilor spatiile sunt destul de limitate ca spatiu, se recomanda executarea lucrarilor de taiere pentru ajustarea sau formarea portului dorit.
Taierile la Glicina se recomanda si pentru a avea o inflorire abundenta.
Ele se pot executa: primavara (martie-aprilie); vara (august) si la sfarsitul toamnei.
Intrucat florile de Glicina se dezvolta pe ramurile din anul precedent (coarde de 1 an), taierile bianuale sunt indicate pentru a avea o planta mai viguroasa si mai bogata in flori.
Realizarea corecta a taierilor se face scurtand ramurile din anul curent la o lungime de 15-16 cm la inceputul verii, dupa trecerea florilor. Tot in acest moment, se pot inlatura toate cresterile de pe tulpina principala, pentru un aspect placut al plantei.
Daca se doreste ca planta sa ramana decorativa si pe timpul iernii, nu trebuie sa inlaturam (taiem) toate ramurile care au avut flori, pastaile rezultate fiind foarte decorative.
Pastaile de Glicina daca sunt aduse iarna in incaperi incalzite, incep sa pocneasca, scot zgomot si elibereaza semintele.
La sfarsitul toamnei se face taierea la 3-5 noduri a lastarilor lungi, crescuti dupa taierea din vara. Acum este momentul in care frunzele au cazut si se pot observa si taia toate ramurile nedorite.
Categorie: Arbori & Peisagistica
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Taierea si determinarea infloririi la Glicina (Wisteria)