oct. 01 2023

Tunderea Gazonului dupa infiintare si de intretinere

Tunderea peluzei are rol decorativ (asigura o imagine aspectuoasă de un verde crud intens), menține gazonul la o densitate ridicata (tunderea ajuta la apariția unei mase compacte de frunze si tulpini tinere), tunderea este si o lucrare de îngrijire periodica pentru peluze. Prin tundere sunt împiedicate ierburile din componenta gazonului sa fructifice, tunderea împiedică apariția / dezvoltarea unor buruieni, etc.

 

Tunderea gazonului prima data dupa insamantare

La culturile infiintate prin samanta / semanat, prima tundere va avea loc la cca. 30-40 zile de la rasarire, cand gazonul/lastarii ating inaltimea de 10-12 cm. Prima tundere la culturile de gazon infiintate prin seminte  se face prin scurtare la 7-8 cm inaltime, dar nu mai mult de 1/3 din inaltime. Prima tundere se va efectua cu masini de tuns gazonul ce au cutitele foarte bine ascutite si curatate. Atentie !!! o tundere efectuata prea devreme si prea scurta la gazonul tanar, poate conduce la uscarea in masa a plantelor.

 

Tunderea gazonului rulou  prima data dupa infiintare

La 30 zile de la infiintarea gazolului rulou, se poate considera  ca plantele au inradacinat si putem efectua prima tundere. La prima tundere, iarba nu va fi scurtata mai mult de 25% din inaltime (1/4), intrucat avem nevoie ca radacinile sa se dezvolte, iar partea aeriana este in stransa legatura cu radacina (o tundere severa a partii aeriane incetineste sau chiar opreste cresterea radacinilor gazonului). Tot ce rezulta in urma tunderii se aduna, intrucat prezenta resturilor de iarba cosita (paiele uscate)  favorizeaza aparitia bolilor, impiedica buna aerisire si patrunderea luminiii la firele de iarba.

 

Tunderea gazonului

♦  Inaltimea de tundere poate sa difere intre 3 – 8 cm, in functie de: amestecurile de ierburi folosite (specia sau soiul utilizat in amestec), varsta gazonului, utilizarea/destinatia gazonului, frecventa cu care putem face udarea, perioada calendaristica din an, inaltimea la care a ajuns gazonul, densitatea plantelor / semanaturii, etc. Exceptand prima coasa din primavara, care se face cand plantele au ajuns la 15 cm, urmatoarele se vor efectua in  mod normal (la gazon udat si fertilizat corespunzator), cand gazonul ajunge la 5-10 cm inaltime. Peluzele tunse la inaltimi mai mari au si un sistem de inradacinare mai profund, care le face mai tolerante la seceta.

♦  O tundere prea joasa, de 3-5 mm, poarta denumirea de scalparea gazonului si este suportata in general doar de catre speciile stolonifere, iar la celelalte, cu mici exceptii, poate conduce la moartea / uscarea plantelor.

♦  La o tundere se recomanda sa taiem cel mult intre 1/3 -1/2 din inaltime. Orice tundere ce presupune o reducere mai severa de 50% din suprafata foliara  (1/2 din inaltime) conduce la afectarea rădăcinilor si o posibila stagnare / incetinire a procesului de refacere a masei foliare (frunzelor).

♦  Din anul 2 de la infiintare, gazonul va fi tuns incepand din 15 aprilie (prima coasa se face cand lastarii au o inaltime de 15-20 cm) pana in 1-10 noiembrie. In intervalul mai-octombrie, se pot efectua 3-4 tunderi / luna.

♦  De la o tundere la alta este important sa schimbam directia de tundere.

♦   Tunderea la plante zvantate – ce nu prezinta picaturi de apa (roua, ploaie, irigare prin aspersie) pe frunze/tulpini.

♦  Este recomandat ca utilajele de tuns gazonul sa aibă lame bine ascuțite si curatate, intrucat exista riscul ca  acestea sa smulga plantele ce nu sunt suficient inradacinate (nu au radacina dezvoltata suficient de profund).

♦  Din punct de vedere al frecventei cu care se face tunderea avem: peluze tunse des (o data pe saptamana, peluze bine fertilizate si udate la timp), peluze tunse normal (o data la 2 saptamani), peluze tunse rar (o data pe luna). Daca in perioadele calde si secetoase din vara, nu avem posibilitatea udarii / irigarii corespunzătoare, tunderea se va efectua rar (o data pe luna), preferabil cand avem si posibilitatea sa udam plantele dupa tundere, intrucat exista riscul ca plantele sa piară / moara.

♦  Chiar daca asiguram o irigare, fertilizare la parametri optimi este recomandat ca tunderea in perioadele călduroase sa se facă ceva mai rar.

♦  Eliminarea paielor / resturilor de gazon / iarba rezultata din tundre (mulci) este benefica, intrucat s-a constatat ca acesta favorizeaza aparitia bolilor, provoaca ingalbenirea covorului vegetal, creaza un aspect inestetic, umbreste partial plantele,  etc. In concluzie, mulciul (iarba rezultata din tundre) se strange si se evacueaza imediat dupa tundere.  Resturile de material vegetal rezultate in urma tunderii se aduna fie de catre masinile de tuns (echipate cu dispozitive de adunat resturile) fie cu ajutorul greblelor speciale mecanice sau manuale.

Mașinile de Tuns si Adunat resturile de gazon

In funcție de necesitați, utilizare gazon si suprafața gazonata, putem alege dintr-o gama variata de mașini de tuns gazonul / iarba:

♦  Mașini de tuns gazonul/iarba mecanice cu acționare manuala;

♦  Masini cu actionare electrica sau pe benzina care doar cosesc sau cosesc si aduna iarba;

Fig. 1 Tundere gazon, masina de  tuns si adunat iarba pe benzina

Fig. 2 Tundere gazon, masina de  tuns si adunat iarba pe benzina

Fig. 3  Tundere gazon, masina de  tuns si adunat iarba pe benzina

Fig. 4  Tundere gazon, masina de  tuns si adunat iarba pe benzina

 

♦  Masini automate / tractorase de tuns si adunat iarba;

Fig. 5 Tundere gazon, tractoras de peluza care  tunde si aduna iarba

Fig. 6 Tundere gazon, tractoras de peluza care  tunde si aduna iarba

 

♦  Roboti complet automatizați si aitonomi de tuns iarba / gazonul;

Fig. 7 Tundere gazon, robot electric autonom care tunde iarba

Fig. 8 Tundere gazon, robot electric autonom care tunde iarba

 

♦  Motocoase portabile (trimmere) cu fir, acționate electric sau mecanic, se folosesc pentru a taia iarba / gazonul in locuri inaccesibile, taiat iarba pe margini, etc.

Fig. 9 Tundere gazon, motocoasa portabila „trimmer”

Categorie: Arbori & Peisagistica

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Tunderea Gazonului dupa infiintare si de intretinere

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii