ian. 16 2022

Aglaonema commutatum: ghid complet de ingrijire, inmultire

Familia: ARACEAE

Demumire populara: Aglaonema

Denumire stiintifica: Aglaonema commutatum

Origine: Aglaonema commutatum este o planta originara din SE Asiei.

Proprietati ornamentale Aglaonema commutatum este o planta erbacee perena, cu aspect de tufa, ce ajunge la inaltimi de 40-50 cm (prezinta un ritm de crestere foarte lent).

Plantele de  Aglaonema commutatum sunt cultivate ca plante de apartament, decorative prin frunze.

Frunzele sunt oval-alungite, groase, foarte decorative, de culoare verde cu pete de diferite dimeniuni si forme, colorate in  crem, galben pai sau verde deschis.

Florile apar  rar, vara (iulie-august), cu inflorescenta de tip spic, care este acoperita partial de o bractee la exterior.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip.

Transplantarea se poate realiza primavara, la interval de 2-3 ani (deoarece are cresteri lente), cand planta este prea mare in comparatie cu ghiveciul.

Udarea se face regulat, cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan fara a crea exces de umiditate la nivelul radacinilor.

Intre doua udari se lasa substratul sa se usuce putin la suprafata. In perioade rece a anului se reduce mult udarea, dar trebuie avuta grija ca substratul sa nu se usuce complet.

Pentru udare se recomanda folosirea de apa necalcaroasa.

Temperatura pentru Aglaonema commutatum pe timpul iernii este bine sa varieze intre 15-21°C. Pe timpul verii, temperaturile ridicate sunt prefetarele ei 27-29°C.

Lumina pentru Aglaonema commutatum este foarte importanta, prefera spatiile luminoase, dar trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare.

Inmultirea se face prin divizarea tufei, marcotaj aerian sau prin butasi. Butasii se preleveaza primavara, cu cel putin 2-3 frunze. Pentru o inradacinare mai sigura si mai rapida se poate folosi stimulator de inradacinare (Radistim, Atonik, etc.).

Fertilizarea  (administrarea de ingrasaminte) se poat erealiza de 1-2 ori pe luna, primavara si vara,  utilizand ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentu plante decorative prin frunze sau se pot folosite batoane sau tablete de ingrasaminte cu eliberare prelungita.

Boli:

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea), etc.

Daunatorii:

Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae);

Afide, Paduchi lanosi, Paduchi testosi, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Aglaonema commutatum

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aglaonema commutatum: ghid complet de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii