dec. 28 2018
Aloe mitriformis: ghid de ingrijire, inmultire
Denumire stiintifica: Aloe mitriformis sin. Aloe perfoliata
Origine: este o planta originara din partea Sudica a Africii si din zonele mediteraneene.
Proprietati ornamentale: este o planta suculenta, perena, cu crestere lenta, ce ajunge la inaltimi de 15-18 cm.
In mediul natural, Aloe mitriformis creste la altitudini de peste 1200 m.
Aloe perfoliata este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta de apartament si de gradina, dar pe timpul iernii, trebuie amplasata in spatii ferite de inghet.
Frunzele sunt scurte, late, groase, suculente, aranjate in stil rozeta, curbate spre interiorul plantei, de culoare verde deschis-albastrui. Amplasarea plantelor de Aloe perfoliata in spatii cu lumina suficienta si soare, determina o culoare verde-albastrui a frunzelor, iar cele amplasate in spatii umbrite, dezvolta frunze de culoare verde inchis. Frunzele prezinta pe margine tepi de dimensiuni reduse si culoare alba (la frunzele tinere)-galben-maron (la frunzele batrane).
Inflorirea la Aloe mitriformis are loc in lunile de vara.
Florile la Aloe perfoliata apar grupate in varful tulpinilor florale, in inflorescenta de tip racem, au forma tubulara si culoare roz inchis.
Temperatura optima pentru o bun adezvoltare a plantelor de Aloe perfoliata trebuie sa varieze intre 21-27ºC, dar pot accepta minime si de 4-5ºC. La temperaturi mai mici de – 2ºC, varfurile plantelor se deterioreaza.
Lumina este un factor foarte important pentru cresterea si inflorirea la Aloe perfoliata. Aceasta necesita spatii luminoase, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.
Udarea la Aloe mitriformis se face folosind cantitati moderate de apa in perioada de crestere si inforire, lasand intre doua udari substratul (in partea superioara ) sa se usuce. In sezonul rece, udarea se face foarte rar si cu cantitati reduse de apa, sau chiar se stopeaza (daca plantele sunt amplasate in spatii racoroase).
Cresterea plantelor de Aloe mitriformis in conditii de uscaciune si caldura, determina colorarea frunzelor in culori de rosu inchis-violet.
Cea mai mare problema la plantele de Aloe mitriformis este reprezentata de excesul de apa din substrat, care poate cauza putrezirea radacinilor si chiar moartea plantelor.
Substratul (pamantul) pentru Aloe perfoliata trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba si nisip, cu fertilitate moderata.
Transplantarea se poate realiza la 2-3 ani (primavara), folosind vase de dimensiuni mai mari (cu diametrul mai mare decat adancimea) si substrat proaspat. Se recomanda ca transplantarea sa se efectueze cu o atentie sporita asupra sistemului radicular al plantelor, pastrandu-se aceeasi adancime de plantare.
Inmultirea la Aloe perfoliata se realizeaza prin seminte (semanata le sfarsitul iernii-vor germina in cateva zile la temperaturi de 18ºC), prin divizarea plantei, sau prin lastari. Lastarii se indeparteaza de planta mama si se vor planta intr-un al vas, unde vor inradacina, destul de rapid.
Daunatori: Paduchii lanosi sau cosenile fainoase, Paduchi testosi, Acarienii plantelor
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Aloe mitriformis: ghid de ingrijire, inmultire