iul. 29 2022

Crinul Peruan – Alstroemeria ligtu: sfaturi utile cultivare

Familia: ALSTROEMERIACEAE

Demumire populara: Crin Peruan, Crin Incas, Crin American, Crin Peruvian

Denumire stiintifica: Alstroemeria ligtu

Origine: Alstroemeria ligtu este o planta originara din America de Sud (Chile, Peru si Argentina).

Proprietati ornamentale – Alstroemeria ligtu este o planta erbacee perena, cu aspect de tufa, cu tuberculi (bulbi), care ajunge la inaltimi de 50-60 cm.

Alstroemeria ligtu este o planta decorativa prin flori, cultivata in gradini, plantata in sol sau in containere, florile ei fiind folosite si ca flori taiate, in arta buchetelor.

Tulpinile sunt erecte, inalte,  pot ajunge pana la 1 m inaltime.

Frunzele sunt lungi, ascutite, dispuse alternativ, rasucite, de culoarea verde.

Inflorirea la Alstroemeria ligtu are loc de la sfarsitul primaverii pana la inceputul verii.

Florile la Alstroemeria ligtu sunt dispuse solitar sau in inflorescente de tip umbela. Acestea sunt formate din sase petale, de 4-5 cm lungime, de culoare portocaliu, roz, violet, rosu, galben, alb,  fara miros.

Recoltarea florilor (ca flori taiate), se realizeaza vara, cand s-a deschis primul boboc. Florile de Alstroemeria ligtu sunt foarte rezistente dupa taiere, acestea se pot pastra in apa intre 10-14 zile.

Se recomanda periodic  taierea tijelor florale ofilite sau uscate.

Fructul este de tip capsula.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, luto-nisipos, cu fertilitate ridicata, cu un pH neutru.

Temperatura solului la  Alstroemeria ligtu este de o mare importanta. Culturile de Alstroemeria ligtu sunt influentate direct de temperatura solului (substratului), astfel inflorirea apare la valori de peste 20ºC. O crestere vegetativa buna se observa daca temperatura substratului variaza intre 14-20º.

Alstroemeria ligtu prefera sustratul cu valori de pH intre 5,5- 7.

Udarea se face folosind cantitati moderate de apa, astfel incat solul sa fie mentinut permanent reavan. O umiditate ce variaza intre 65-85% este ideala pentru o buna crestere la plantele de Alstroemeria ligtu.

Cu un substrat mentinut  reavan, Alstroemeria ligtu infloreste abundent, in comparatie cu cresterile vegetative ce se manifesta in situatia unui substrat  uscat. Udarea excesiva  poate provoca aparitia bolilor  de sol (micotice si bacteriene).

Lumina Alstroemeria ligtu  prefera spatiile insorite (luminoase), unde soarele poate ajunge la planta pe  parcursul întregii zile, dar suporta si semiumbra.

TemperaturaAlstroemeria ligtu este o planta rezistenta la temperaturi scazute (-5ºC).

Pregatirea pentru perioada rece: In luna noiembrie, se recomanda taierea partii aeriene de la suprafata solului si musuroirea plantelor, pentru a le proteja de inghet. Primavara, dupa ce a trecut riscul de inghet (15 aprilie-1 mai) indepartam musuroiul.

Pentru plantele de Alstroemeria ligtu crescute in ghivece, se recomanda pe timpul iernii adapostirea acestora in sere calde sau spatii incalzite (verande, holuri luminoase,) unde temperaturile nu trebuie sa scada sub 10 ºC.

Inmultirea  se face prin divizarea tufei sau prin seminte. Divizarea tufei se face primavara, dupa ce au trecut perioadele de inghet (aprilie).

Plantarea bulbilor de Alstroemeria ligtu nu este recomandata sa se efectueze dupa luna septembrie, deoarece aceste plante nu vor avea timp suficient sa inradacineze pana la venirea primului inghet.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se efectueze de doua ori pe an: o data cand se formeaza bobocii florali si a doua, după înflorire, folosind ingrasaminte pentru plante cu flori, formulate (lichid, hidrosolubil sau cu eliberare prelungita).

Boli si Daunatori:  afide, tripsi, melci,  fluturele alb al verzei, boli micotice de sol si viroze.

Fig. 1  Alstroemeria ligtu

Fig. 2  Alstroemeria ligtu

Fig. 3  Alstroemeria ligtu

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Crinul Peruan – Alstroemeria ligtu: sfaturi utile cultivare

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii