apr. 06 2014
Ananasul (Ananas comosus) – floare de apartament
Demumire populara: Ananas
Denumire stiintifica: Ananas comosus
Origine: Ananasul este o planta tropicala cu fruct comestibil.
Proprietati ornamentale: Ananasul este o planta erbacee perena, cu aspect de rozeta ce poate ajunge la inaltimi de 1-1,5 m si un diametru de 40-50 cm.
Frunzele sunt lungi, inguste, dure, cerate, cu tepi mici pe margine de culoare verde-albastruie.
In centrul rozetei se gaseste pedunculul floral ce contine tulpina florala si mai apoi fructul. Fructul se formeaza numai la plantele adulte tinute in mediu cald. In apartamente frunctul se formeaza foarte rar. Dupa formarea fructului apar muguri laterali situati la baza frunzelor. Mugurii noi formati ajuta la inmultirea ananasului.
Frunzele se folosec (in Filipine) pentru producerea de fibre textile.
Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze, muschi si nisip. Ghiveciul trebuie sa fie mai lat decat adanc deoarece ananasul are radacinile situate in partea superioara a ghiveciului si au o dezvoltare preponderent pe pe orizontala.
Udarea se face cu cantitati moderate de apa de primavara pana toamna astfel incat substratul sa fie reavan. In perioada rece cantitatea de apa trebuie redusa si intervalul dintre udari marit. Intotdeauna in rozeta centrala trebuie sa fie apa.
Temperatura preferata de Ananas trebuie sa varieze intre 20-28°C, iar pe timpul iernii sa nu scada sub 16 °C. Ananansul fiind o bromelie are nevoie de caldura si la nivelul radacinilor.
In timpul verii ghiveciul se poate scoate afara, dar pe la mijlocul lunii septembrie trebuie bagat in casa.
Lumina este factor important cresterea si colorarea frunzelor de Ananas. Acesta pretinde lumina directa, chiar si soare in perioadele calduroase ale anului. Ananasul are nevoie de cel putin 6 ore pe zi de lumina.
Inmultirea se face prin detasarea lastarilor formati la baza plantei, sau prin rozeta de frunze detasata de la un fruct ananas, pentru mai multe informatii Click aici …
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna in perioada de crestere dar trebuie atentie sporita la concentratia utilizata. In perioada rece a anului fertilizantii se administreaza o data la 2 luni.
Bolile ananasului:
- Putrezirea coletului cauzata de Pythium spp, boala apare in conditii de umiditate crescuta (in sera);
- Fuzarioza (Fusariun bulbigenum) provoaca putrezirea coletului atunci cand substratul nu este bine drenat;
Daunatorii ananasului:
- Paduchele lanos – Cosenile fainoase;
- Acarienii, in special Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
- Ananas ananasoides ‚Nana’ – are dimensiuni mici, nu produce fructe comestibile;
- Ananas bracteatus – poate ajunge la inaltimi de 1m in 7-8 ani;
- Ananas comosus – se cultiva pentru fructele comestibile;
- Ananas comosus ‚Variegata’ – are frunzele vezi in mijloc si galben pe margini.
Atentie !!!
- In perioada calda a anului se recomanda stropirea cu apa pe frunze;
- Odata cu cresterea frunzelor noi din centrul rozetei, frunzele vechi se vor usca, si se recomanda inlaturarea lor;
- Udarea in exces si mentinerea substratului ud, duce la putrezirea radacinilor si chiar moartea plantei.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Ananasul (Ananas comosus) – floare de apartament