dec. 27 2019
Anemona japoneza-Anemone hupehensis: ghid ingrijire
Demumire populara: Anemone, Anemona chinezeasca, Anemona japoneza, Floarea vantului
Denumire stiintifica: Anemone hupehensis, Anemone hupehensis var. japonica
Origine: Anemone hupehensis este o planta originara din Asia (China, Japonia).
Proprietati ornamentale Anemone hupehensis este o planta erbacee perena, cu radacini fibroase, lemnoase, ce ajunge la inaltimi de 90-100 cm.
Anemona chinezeasca este cultivata ca planta de gradina decorativa prin flori, fie direct in sol, fie in containere (ghivece).
Frunzele apar la baza plantelor, sunt lung petiolate, palmat – sectate (impartite in trei lobi), dintate pe margine, de culoare verde inchis.
Inflorirea la Anemone hupehensis are loc de vara pana toamna (iulie-octombrie).
Florile la Anemone hupehensis var. japonica apar in partea superioara a tulpinilor florale, au diametru 4-5 cm, formate din 5-6 sepale de coloare alb sau roz si stamine proeminete galbene, potitionate central, asemanatoare unui inel. Florile pot avea un singur rand de sepale sau mai multe (batute), colorate foarte frumos.
Acestea se folosesc si ca flori taiate, dar viata lor dupa taiere nu este prea lunga (4-5 zile). Pentru a reusi sa le pastram mai mult timp dupa taiere, se recomanda taierea lor in faza de boboc.
La sfarsitul tomnei, Anemone hupehensis intra in perioada de repaus, prin disparitia florilor, ingalbenirea si uscarea frunzelor, urmand ca in primavara sa intre din nou in vegetatie.
Substratul / solul se recomanda sa fie bine drenat, reavan si bogat in substante nutritive cu un pH neutru-slab alcalin. Excesul de umiditate in sol afecteaza grav plantele de Anemone hupehensi, conducand la aparitia bolilor de sol.
Udarea se face regulat, folosind cantitati moderate de apa. In perioadele de crestere si in timpul verii, udarea se poate face cu cantitati mai mari de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan.
Lumina – Anemone hupehensis var. japonica prefera spatiile semi-umbrite, ele avand nevoie si de soare o parte din zi, dar trebuie ferite de actiunea directa a razelor de soare la orele amiezii, pentru a evita arsurile. Pozitionate in spatii umbrite, Anemonele japoneze pot fi afectate de excesul de umiditate de la nivelul radacinilor.
Inmultirea se realizeaza prin divizarea plantelor – primavara si la sfarsitul toamnei.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca o data pe luna, folosind ingrasaminte lichide sau hidrosolubile pentru plante decorative prin flori.
Boli:
- Patarea frunzelor de anemone (Peronospora anemones);
- Fainarea;
- Rugina (Puccinia spp.) ataca frunzele si tulpinile;
- Putregaiul alb (Sclerotinia spp.) – ataca tuberculii, etc.
Daunatori: Afide, Melci fara cochilie – Limax, Melci cu cochilie, Gandaci, etc.
“Intotdeaunacititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Atentie !!!
Anemonele sunt plante gazda alternative pentru basidiosporii de la rugina prunului (Tranzschelia discolor). Din acest motiv nu se recomanda cultivarea anemonelor in apropierea plantelor de: prun, piersic, migdal, nectarin, cais, cires.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Anemona japoneza-Anemone hupehensis: ghid ingrijire