Horticultorul.ro

mai 08 2018

Arborele norocos (Pachira aquatica): ingrijire

Familia: MALVACEAE

Denumire populara: Arborele norocos, Arborele banilor, Arborele cu bani, Castanul de apa

Denumire stiintifica: Pachira aquatica

Origine: este o planta originara din Mexic, Brazilia si NV Africii.

Proprietati ornamentale: Arborele norocos este o planta erbacee perena, cu crestere rapida, care poate ajunge la inaltimi de 15-25m, in mediul natural si pana la 2 m, cultivat in apartamente.

Arborele banilor este adesea cultivat in apartamentele noastre, ca planta deorativa prin frunze, in fiecare ghiveci (cumparat) existand trei sau mai multe tulpini impletite ce formeaza impreuna un trunchi unic, foarte decorativ.

Trunchiul este drept, cu un diametru de 20-90 cm si coaja de culoare gri-maronie.

Frunzele sunt dispuse alterne, cu marginile intregi, cu petiolul de pana la 20 cm lungime, cu 3-9 frunzulite de forma eliptica, lanceolate, cu 5-20 cm lungime si 2-14 cm latime, de culoare verde, grupate spre capetele ramurilor.

Florile sunt mari, solitare sau grupate (2-3), formate din 5 petale lungi galben-verzui si 200-250 stamine (8-10 cm lungime) cu baza de culoare alba si varful rosu. Florile la Arborele norocos au un miros placut si dureaza doar o zi.

Fructul este o capsula lemnoasa, alungita de culoare maronie, cu lungimea de 20-25 cm, diametru 10-12 cm, 1-1,5 kg, cu 5 caneluri si un pericarp gros. Fructul ajunge la maturitate in 4-5 luni, moment in care isi elibereaza semintele.

Substratul (pamantul) pentru Arborele banilor trebuie sa fie bine drenat, poros, bogat in substante nutritive. Substratul poate fi format dintr-un amestec de turba, nisip si perlit.

In momentul transplantarii se poate schimba substratul, iar vasul de cultura se inlocuieste cu unul de dimensiuni nu mult mai mari decat cel precedent, deoarece un vas de cultura prea mare determina cresteri rapide ale plantei.

Udarea la Pachira aquatic se face regulat vara, folosind cantitati suficiente de apa, pana cand apa iese prin orificiile ghiveciului, intre doua udari, se lasa substratul de la suprafata sa se usuce pentru circa 2-5 cm adancime. Pe timpul iernii, udarea se face la intervale mai mari de timp si se folosesc cantitati mai mici de apa. Se recomanda udarea doar la suprafata ghiveciului, fara a uda trunchiul, pentru a evita putrezirea acestuia.

 Lumina este un factor foarte important pentru cresterea optima a Arborelui norocos, el prefera spatiile luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor de soare.

Fertilizarea se realizeaza folosind ingrasaminte specific plantelor decorative prin frunze, administrat de 3-4 ori pe an.

Inmultirea la Arborele banilor se realizeaza prin seminte sau butasi din varfuri de tulpina.

  • Se recomanda amplasarea plantelor de Arbore norocos cat mai departe de sursele de caldura, curentii de aer reci, ferestre sau usi.
  • Umiditatea atmosferica scazuta poate conduce la caderea premature a frunzelor;
  • Lumina insuficienta si umiditatea atmosferica scazuta conduc la ingalbenirea si maronirea frunzelor;
  • Taierile regulate asupra Arborelui norocos, poate s ail transforme intr-o plant ade tip bonsai.

Fig. 1 Arborele norocos (Pachira aquatica)

Fig. 2 Arborele norocos (Pachira aquatica)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Arborele norocos (Pachira aquatica): ingrijire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii