dec. 25 2019

Armeria maritima – Limba pestelui: ghid de ingrijire

Familia: PLUMBAGINACEAE

Demumire populara: Limba pestelui

Denumire stiintifica: Armeria maritima

Origine: Este o planta originara din Europa si America de Nord.

Proprietati ornamentale:  Armeria maritima este o planta perena, cu crestere lenta, poate ajunge la inaltimi de 20-35 cm si latimi de 20-30 cm, formand la baza o tufa densa de frunze.

Este cultivata adesea in ghivece(containere) sau direct in gradini, parcuri, spatii verzi, rocarii,  ca planta acoperitoare de sol sau in grupuri alaturi de alte plante.

Frunzele sunt subtiri, lungi, de culoare verde inchis, ce formeaza o rozeta bazala.

Inflorirea la Armeria maritima are loc de primavara pana vara (aprilie-august).

Florile sunt mici, apar grupate in partea superioara a tijelor florare (15-20 cm inaltime), in inflorescente cu diametru de 2-2,5 cm, de culoare alb sau roz.

Florile de Armeria maritime se folosesc si ca flori taiate pentru buchete sau aranjamente florale.

Se recomanda indepartarea florilor si tijelor florale uscate, pentru a stimula inflorirea o perioada cat mai lunga de timp (poate chiar pana la inceputul toamnei).

Odata cu venirea iernii, se recomanda taierea tuturor tijelor florale uscate, ramanand tufa de frunze  de la nivelul solului, care rezista la temperaturile scazute  si inghetului din timpul ierii suportand temperaturi de pana la -34°C.

Substratul (pamantul)  pentru Armeria maritima  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de gradina si nisip, cu fertilitate scazuta.

Udarea la Armeria maritima se realizeaza regulat, cu cantitati moderate de apa, astfel incat substratul sa fie mentinut uscat-reavan. Excesul de apa de la nivelul radacinilor afecteaza planta.

Lumina este factor important pentru cresterea si inflorirea  plantelor de Armeria maritima. Acestea prefera locurile luminoase sau cel mult semiumbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la plante.

Inmultirea la Armeria maritima se poate realiza prin seminte:  (se seamana la sfarsitul iernii – februarie in rasadnite amplasate in spatii incalzite (sere calde, rasadnite) sau direct afara in luna aprilie sau prin divizarea tufei bazale.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la Armeria maritima nu este necesara, aceasta planta prefera solurile cu fertilitate scazuta (sarace in elemente nutritive).

Daunatori: Afide,  Acarieni, etc.

Fig. 1 Limba pestelui (Armeria maritima)

Fig. 2 Limba pestelui (Armeria maritima)

Fig. 3 Limba pestelui (Armeria maritima)

Fig. 4 Limba pestelui (Armeria maritima)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Armeria maritima – Limba pestelui: ghid de ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii