apr. 22 2020

Aster amellus Mira: ghid de ingrijire, inmultire

Familia: ASTERACEAE

Denumire populara: Aster italian

Denumire stiintifica: Aster amellus ‘Mira’

Origine:  Aster amellus ‘Mira’ este originara din Europa.

Proprietati ornamentale: Aster amellus ‘Mira’ este o planta erbacee perena, cu aspect de tufa compacta, ramificata, cu crestere rapida, ce ajunge la inaltimi intre 30-50 cm.

Plantele de Aster amellus ‘Mira’ sunt cultivate ca plante de gradina, direct in sol sau in ghivece.  Florile lor sunt foarte decorative, ele fiind intrebuintate si ca flori taiate.

Tulpinile sunt erecte, ramificate cu inaltimi de 40-45 cm. Se recomanda ciupirea varfurilor plantelor, la sfarsitul primaverii, pentru a incuraja ramificarea si inflorirea abundenta.

Frunzele de la baza sunt obovate si petiolate, iar cele din partea superioara inguste si lanceolate, de culoare verde inchis.

Inflorirea la Aster amellus ‘Mira’ dureaza mai multe saptamani, de vara pana la mijlocul toamnei (iulie- octombrie).

Florile apar in partea superioara a tijelor florale, au diametrul de 4-5 cm, petalele de culoare violet si partea centrala (staminele) galbena.

Pentru a prelungi perioada de inflorire si pentru a pastra un aspect placut plantelor, se recomanda inlaturarea florilor ofilite sau uscate.

Udarea plantelor de Aster amellus ‘Mira’ in perioada de crestere si inflorire trebuie realizata cu regularitate, astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. Intrucat aceste plante tolereaza pentru un timp si seceta, se recomanda evitarea excesului de umiditate de la nivelul radacinilor.

Lumina este importanta pentru Aster amellus ‘Mira’, aceasta prefera spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, unde soarele poate ajunge cu usurinta la planta.

Substratul/solul trebuie sa fie bine drenat, aerat, cu fertilitate moderata si un pH neutru-alcalin.

Inmultirea la Aster amellus ‘Mira’ se face prin divizarea tufei (la sfarsitul toamnei, dupa ce au trecut toate florile sau primavara devreme) sau prin butasi (primavara).

Boli: Fuzarioza, Putregaiul cenusiu.

Daunatori: Afide,  Limacsi, etc.

Fig. 1 Aster amellus ‘Mira’

Fig. 2 Aster amellus ‘Mira’

Fig. 3 Aster amellus ‘Mira’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Aster amellus Mira: ghid de ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii