oct. 20 2013
Bananierul (Musa, Ensete, Musella): ingrijire, inmultire
Demumire populara: Bananier de apartament
Denumire stiintifica: Musa, Ensete si Musella spp.
Origine: Bananierul este o planta originara din Asia de Sud-Est Madagascar, China si Africa.
Proprietati ornamentale: Bananierul este o planta erbacee, monocotiledonata uriasa, perena tropicala. In cadrul familiei Musaceae exista 3 genuri de plante de banane: Musa, Ensete si Musella. Bananierul poate ajunge la 6-8 m inaltime. Speciile de bananieri mai mici se pot cultiva ca plante in ghiveci ce pot fi amplasate pe perioada verii afara, iar cand vine iarna se adapostesc.
Frunzele sunt de culoare verde inchis, de dimensiuni mari (in partea superioara a plantei), acestea fiind cele care dau caracteristica ornamentala a bananierului. Bananierul crescut in soluri umede si bogate in substante nutritive va avea mai multe frunze decat cel crescut in sol uscat, nefertil, unde frunzele se usuca si raman atasate de tulpina.
Florile bananierului sunt foarte exotice, cele masculine sunt situate in partea superioara a inflorescentei, iar cele feminine sunt cele care produc bananele.
Fructele sunt reprezentate de banane, consumate in foarte multe feluri.
Substratul (pamantul) pentru Bananier trebuie sa fie foarte afanat si bine drenat.
Transplantarea la Bananier se recomanda sa se faca doar cand ghiveciul este prea mic pentru planta (2-3 ani ani). Transplantarea se face cu multa grija asupra radacinilor plantei, pamantul de pe acestea nu se inlatura si radacinile nu se taie-scurteaza.
Udarea la Banannier in perioada calduroasa se face cu cantitati rezonabile de apa astfel incat solul sa fie reavan. De toamna pana primavara, udarea se realizeaza numai in momentul cand substratul la suprafata este uscat.
Temperatura la care Bananierul creste cel mai bine trebuie sa varieze intre 27-35℃.
Lumina este importanta pentru cresterea Bananierului. Acesta trebuie amplasat in spatii luminoase sau ferestre insorite.
Inmultirea la bananier se poate realiza prin divizarea tufei (planta face pui, se separa cu grija un pui cu cateva radacini).
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) la bananier se recomanda sa se realizeze de 3-4 ori pe luna in perioadele de crestere (primavara si vara).
Boli
Putregaiurile de origine micotica, datorate ciupercilor – „fungi” ca (Botrytis spp., Pythium spp. si Phytophtora spp.). Se manifecta prin putrezirea radacinilor si pete negre pe spatele frunzelor.
Daunatori:
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati:
Genul Ensete spp.– cuprinde specii foarte ornamentale ce prefera actiunea directa a razelor de soare.
- Ensete maurelli (Banana Etiopiana) – este o specie de bananier cu frunzele gigantice si foarte frumos colorate (rosii-visinii);
- Ensete glaucum (Snow Banana)- nu face babane, dar este o specii foarte ornamentala pentru gradina;
- Ensete perrieri – este un gen cultivat pentru caracteristicile ornamentale in zonele tropicale dar si temperate;
- Ensete superbum – frunzele sunt verzi, fructe au 3-4 cm lungime.
Genul Musa spp. – sunt intalnite in zonele tropicale, plantele din acest gen prefera soarele si solurile reavene. Sunt foarte decorativi prin frunze, flori si fructe.
- Musa basjoo – ajunge la 3-4 m inaltime, frunzele sunt verzi, lungi de 10-12 cm, florile portocaliu, dupa flori rezultand fructele de 4-5 cm lungime. Se poate cultiva ingradini dar protejate impotriva inghetului pe perioada iernii.
- Musa ornata (Purple flower form) – este des intalnita deoarece se preteaza bine cultivarii in container.
- Musa skkimensis – ajunge la 3-4 m inaltime, frunzele si trunchiul au culoarea verde cu marcaje gri. Se poate cultiva ingradini dar protejate impotriva inghetului pe perioada iernii.
- Musa thomsonii – Banana comestibila Thompson.
- Musa textilis – cultivata pentru fibrele sale dure.
- Musa velutina (Bananierul de catifea roz) – ajunge la 2 m inaltime, produce multe flori de culoare galben-portocaliu in partea superioara a trunchiului la sfarsitul verii si fructe de culoare roz deschis (Vezi fig.). Prefera temperatura de cel putin 16℃.
- Musa yunnanensis – este cultivat in gradinile temperate.
- Musa acuminata, Musa itinerans, Musa balbisiana, Musa lasiocarpa – sunt specii ce suporta spatiile (sere) reci.
- Musa ornata – ajunge la 2-3 m inaltime, produce flori frumoase si fructe.
ATENTIE !!!
- Bananierul poate fi crescut ca planta de apartament daca vara i se mentine o umiditate mai ridicata plantei prin stopire cu apa pe frunse dimineata si seara;
- Atentie la umiditatea excesiva din substrat, in perioada rece a anului, aceasta poate duce la putrezirea radacinilor si chiar la moartea plantei, pentru preventie se recomanta udarea periodica cu un fungicid specific;
- Umiditatea scazuta in substrat si aer, conduc la o crestere lenta a plnatei si la arderea frunzelor pe margine, este recomandata pulverizarea periodica;
- Se recomanda taierea frunzelor batrane de la baza plantei.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Bananierul (Musa, Ensete, Musella): ingrijire, inmultire