Horticultorul.ro

iul. 17 2019

Begonia corallina: ingrijire, inmultire, cultivare

Familia: Begoniaceae

Denumirea populara: Begonia, Begonia aripi de inger

Denumirea stiintifica: Begonia corallina

Origine: Begonia corallina este o planta originara din zonele tropicale ale Americii, Africii sau Asiei.

Proprietati ornamentale: este o planta erbacee perena rizomatoasa, ce poate ajunge la inaltimi de 40-60 cm si latimi de 60-70 cm.

Begonia corallina este o planta decorativa prin frunze si flori, cultivata ca planta de apartament.

Frunzele sunt mari, mai lungi decat late, de culoare verde inchis sau verde olive cu pete argintii pe partea superioara si rosietice, pe partea inferioara.

Tulpinile sunt subtiri, inalte de culoare verde. Intrucat tulpinile pot ajunge la inaltimi considerabile, se recomanda folosirea unui vas de cultura de dimensiuni mai mari si sustinerea plantei.

Florile la Begonia corallina cresc grupate in ciorchini, varful tulpinilor florale, avand culoarea rosu inchis sau rosu deschis-rozaliu (in functie de cat de multa lumina are planta), alba sau portocalie.

Substratul pentru Begonie trebuie sa fie usor, bine drenat, cu fertilitate moderata si un pH intre 5,5-6.

Udarea la Begonia corallina se realizeaza regulat, de 2-3 ori pe saptamana (in functie de temperatura), folosind cantitati suficiente de apa, mai ales in perioada de crestere si inflorire, pentru a pastra substratul reavan. Se recomanda ca intre doua udari, solul de la suprafata sa fie uscat circa 1 cm.

Udarea insuficienta a plantelor poate conduce la ofilirea frunzelor. O seceta prelungita si o umiditate excesiva in sol sau pe frunze, poate provoca aparitia putregaiurilor sau chiar moartea plantelor.

Lumina este foarte importanta in cresterea si inflorirea Begonia corallina. Aceasta necesita spatii luminoase, insorite sau semiumbrite, dar trebuie ferita de actiunea directa a razelor de soare de la orele pranzului, acesta poate cauza arsuri la nivelul frunzelor.

Inmultirea la Begonia corallina se face prin butasi de frunze.

Inmultirea prin butasi se face pe tot parcursul anului, prin taierea butasilor de frunze, cu cateva frunze. Acestia se pot introduce in vase cu apa, iar in momentul cand radacinile au crescut, se pot planta in spatiile de cultura.

Fertilizarea Begonia corallina se realizeaza de 1-2 ori pe luna, de primavara pana toamna, folosind ingrasaminte lichide sau cu eliberare lenta, specifice plantelor decorative prin flori.

Boli si daunatori: Afide, Tripsi, Musculita alba, Paduchi testosi, Paduchi lanosi, Putregaiuri, etc.

Fig. 1 Begonia corallina

Fig. 2 Begonia corallina

Fig. 3 Begonia corallina

Fig. 4 Begonia corallina

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Begonia corallina: ingrijire, inmultire, cultivare

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii