Horticultorul.ro

iun. 02 2015

Calamondin (Citrus calamondin): ingrijire, inmultire

Calamondin-Citrus x microcarpaFamilia: Rutaceae

Demumire populara: Calamondin, Mandarin pitic, Portocalul Calamondin, Lamaia aurie, Portocalul chinezesc

Denumire stiintifica: Citrus calamondin, Citrus x microcarpa, Citrus madurensis,  x Citrofortunella microcarpa

Origine: Citrus x microcarpa este o planta originara din Sud-Estul Asiei (Filipine, China).

 Proprietati ornamentale: Calamondinul este un arbust (sau copac) peren, considerat un hibrid intre Citrus reticulata (mandarin) si Fortunella japonica (kumquat). Acesta poate avea inaltimi diferite in functe de locul unde este cultivat. Plantele cultivate direct in sol pot ajunge la inaltimi de 3-4 m, iar cele cultivate in ghivece au inaltimi mai mici.

Citrus microcarpa este crescut afara in zone unde nu exista riscul de inghet (California, Florida, Sudul Texasului, Hawai). La noi in tara este cultivat ca planta decorativa (ornamentala – mai ales cand sunt prezente fructele), el necesitand ca pe perioada iernii sa fie asezat in spatii fara risc de inghet. Aceasta planta poate fi folosita pentru decorarea teraselor, gardinilor sau apartamentelor.

Frunzele sunt persistente, simple, lucioase, tari, ovale, cu varful ascutit, de culoare verde, cu un usor parfum.

Florile apar pe parcursul intregului an (mai ales primavara), de culoare alba sau roz, ele emanand un miros placut.

Fructele apar pe plante care sau cel putin varsta de 3-4 ani.  Acestea pot aparea de-a lungul intregului an, in special primavara si toamna. Fructele de Calamondin sunt comestibile, fructul fiind mai acru decat coaja (foarte dulce), acesta pot ramane pe planta cca. un an pana cand ajung la maturitate (culoarea devine portocalie). Fructul de Calamondin se foloseste in prepararea dulceturilor, placinte, sucuri sau sosuri.

Taierile la Calamondin sunt recomandate sa se realizeze la inceputul primaverii.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie reavan si bine drenat. Se poate folosi un amestec format din: 2 parti pamant de padure (humus de padure) si o parte turba. O alta varianta ar fi substartul pe baza de turba din comert. Pentru un  drenaj corespunzator, se aseaza la baza ghiveciului  un start de doua degete de nisip.

Citrus x microcarpa  vegeteaza pe solurile: nisipoase sau lutoase. pH-ul suportat de Calamondin poate fi neutru – slab alcalin.

Transplantarea se realizeaza anual sau la doi ani, in functie de dimensiunea plantei. Plantele tinere au o crestere lenta, acestea nu produc fructe. In momentul transplantarii trebuie sa fim atenti la radacini si alegem un ghiveci mai mare decat cel folosit anterior si nu trebuie sa curatam pamantul de pe radacinile plantelor.

Udarea este foarte importanta in cresterea plantelor de citrice, mai ales cele cultivate in ghivece. La Calamondinul udarea trebuie sa fie constanta si regulata, cu o cantitate moderata de apa, astfel incat substatul sa fie mentinut reavan. Se recomanda ca intre doua udari substratul sa fie lasat sa se usuce putin la suprafata. Udarea pe timpul iernii se va face la intervale mai mari de timp. Se recomanda pentru udat apa de ploaie, sau apa de la robinet la temperatura camerei (lasata 24 ore pentru a se evapora clorul).

Temperatura pentru Citrus x microcarpa pe timpul iernii, poate scadea pana la 10ºC, iar vara temperatura poate ajunge pana la 20-32 ºC. Temperaturile mai mici de 10-12 ºC pot influenteaza cresterea plantei.

Lumina este un factor important pentru Citrus x microcarpa,  aceasta prefera spatiile insorite, mai ales cele cu expozitie suduica, ferite de curenti de aer. Soarele direct incurajeaza cresterile si inflorirea.

Inmultirea  se face prin butasire (butas de ramura) sau prin altoire.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda la inceputul perioadei de crestere. Fertilizarea se face utilizand ingrasaminte specific pentru citrice, acestea stimuland cresterea si inflorirea plantelor de Calamondin.

Pentru perioada de crestere se recomanda folosirea ingrasamintelor cu un continut mai mare de azot, iar pentru perioada de inflorire si fructificare ingrasaminte bogate in fosfor.

Boli:

Putregaiul  bacterian; Putregaiul micotic; etc.

Daunatori:

  • Acarieni (paianjeni microscopici) care se pot observa cu ajutorul microscopului.
Calamondin-Citrus x microcarpa

Fig. 1 Calamondin (Citrus x microcarpa)

Calamondin-Citrus x microcarpa

Fig. 2 Calamondin (Citrus x microcarpa)

Calamondin-Citrus x microcarpa

Fig. 3 Calamondin (Citrus x microcarpa)

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calamondin (Citrus calamondin): ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.

Cookies - Termeni si conditii