dec. 18 2022

Specii si varietati de Calathea: ingrijire, inmultire

Familia: MARANTACEAE

Demumire populara: Planta paun, planta care se roaga

Denumire stiintifica: Calathea spp.

Origine: Calathea este un grup de plante originare din America Centrala si zonele subtropicale ale Americii de Sud

Proprietati ornamentale: Calathea este o planta foarte asemanatoare cu Maranta. Calathea are aspect de arbust, ea poate ajunge chiar si la 1 m inaltime, frunzele sunt ovale, decorate frumos pe partea superioara cu desene de culori diferite. Unele specii pot si inflori.

Substratul (pamantul) preferat de Calathea este cel format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip, cu pH neutru. Acest amestec trebuie sa retina apa si sa aiba un drenaj corespunzator (pentru a impiedica retentia apei in zona radacinilor plantei-provocand astfel putrezirea acestora).

Udarea trebuie realizata cu cantitati mari de apa la intervale regulate de timp in perioada calda, iar in perioada rece planta trebuie udata astfel incat sa ramana substratul mereu umed. In perioadele calduroase, pentru a mentine o umiditate atmosferica ridicata (asa cum prefera Calathea) este necesara pulverizarea de apa pe frunze.

Temperatura optima pentru Calathea variaza intre 18-24°C, iarna temperatura trebuie sa nu scada sub 18°C.

Lumina: Calathea prefera spatiile cu lumina indirecta (umbra-semiumbra), ea nu trebuie expusa sub actiunea directa a razelor soarelui.

Inmultirea  se poate realiza prin divizarea tufei de preferinta primavara.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de doua ori pe luna in perioada de crestere (primavara -vara) si rar in perioada rece a anului. Se vor utiliza fertilizanti universali pentru flori sau batoane fertilizante – cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze.

Daunatori:

Acarienii: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae).

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si varietati:

Calathea makoyana – este cea mai frumoasa specie din genul Calathea. Are cca. 40 cm inaltime, frunze mari cu coditele (petioli) rigizi de culoare rosie. Frunzele sunt de culoare verde deschis-argintiu cu pete de diferite forme si marimi. Frunzele sunt de un verde inchis pe partea superioara, iar pe cea inferioara au nuante purpurii.

Calathea  grandiflora – are frunze lungi, usor incretite, de culoare verde stralucitoare, poate avea si flori.

Calathea insignis –  (sin. Calathea  longifolia) – are frunzele lungi cu marginea ondulata de culoare verde-galbui, cu diferite pete de culoare verde inchis pe partea superioara a frunzei.

Calathea zebrina – are frunze ovale de 30-35 cm de culoare verde deschis cu dungi de culoare verde mai inchis.

Calathea ornata –  are frunze, ovale subtiri frumos colorate in nuante de verde inchis cu dungi mai late sau mai subtiri de culoare crem.

Calathea corona (Vezi fig.) – are frunze verzi-argintii cu o banda lata pe margine de culoare verde inchis. Frunzele noi sunt usor ondulate, pe fata inferioara au culoarea rosu purpuriu.

Calathea medallion (planta zebra Vezi fig.)are frunze ovale colorate pe partea inferioara in  rosu purpuriu si pe partea superioara diverse  modele si culori de la verde inchis la verde deschis.

Calathea hybrid ‘cora’  (Vezi fig.)- are  frunze mari ovale cu marginile verde inchis si centru frunzei verde deschis alternat de verde inchis, petiolul este de culoare rosie purpuriu inchis. 

Atentie!!!

  • Transplantarea plantei intr-un ghiveci mai mare se face numai cand radacinile plantei au umplut ghiveciul actual;
  • Aerul uscat provoaca rasucirea frunzelor;
  • Expunerea plantei la soare  provoaca arsuri pe frunze sau ingalbenirea acestora;
  • Daca nu are lumina suficienta si o fertilizare corespunzatoare, culoritul frunzelor nu va mai fi intens.

 

Fig. 1 Calathea corona

Fig. 2 Calathea medallion

Fig. 3 Calathea hybrid ‘cora’

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Specii si varietati de Calathea: ingrijire, inmultire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii