aug. 10 2019

Calathea lancifolia-planta care se roaga: ghid ingrijire

Familia: MARANTACEAE

Demumire populara: Calathea, Planta sarpe cu clopotei (Rattlesnake plant ), Planta care se roaga

Denumire stiintifica: Calathea lancifolia sin. Calathea insignis

Origine: Calathea lancifolia este o planta originara din padurile tropicale ale Braziliei.

Proprietati ornamentale: Calathea lancifolia este o planta perena rizomatoasa, cu aspect de  tufa compacta, ce poate ajunge la  inaltimi de 40-60 cm.

La noi in tata este cultivata ca planta de apartament, frunzele ei avand o coloratura foarte interesanta.

Frunzele sunt lanceolate, inguste, erecte, ondulate pe margine, cu lungimea de pana la 45 cm, colorate pe partea superioara in verde deschis cu pete alungite si puncte – verde inchis, iar pe partea inferioara rosu-purpuriu.

Inflorirea la Calathea lancifolia se produce foarte rar la platele crescute in apartament.

Temperatura optima pentru  Calathea lancifolia poate varia intre 18-23°C, si  nu trebuie sa scada sub 10 °C, aceasta nu tolereaza schimbarile bruste de temperatura.

Udarea la Calathea insignis pe timpul verii se face folosind cantitati suficiente de apa, astfel incat substratul sa fie  mentinut reavan. In sezonul rece, cantitatea de apa folosita trebuie redusa si substratul trebuie lasat sa se usuce intre doua udari. Excesul de apa de la nivelul radacinilor poate cauza ingalbenirea frunzelor, inmuierea tulpinilor, chiar si moartea plantelor.

Umiditatea este de asemenea inportanta pentru Calathea lancifolia, pentru a asigura o umiditate moderata se pot amplasa ghivecele pe tavite cu pietris umed.

Lumina este un factor foarte important pentru Calathea lancifolia, aceasta  trebuie amplasata in spatii cu lumina indirecta, ferita de actiunea directa a razelor de soare, care potcauza arsuri pe frunze si influenteaza coloratura frunzelor pe partea superioara.

Substratul (pamantul)  trebuie sa fie bine drenat, format dintr-un amestec de: turba, pamant de frunze, perlit si nisip.

Transplantarea se poate realiza la interval de 2 ani, atunci cand radacinile au ocupat cea mai mare parte a vasului, inlocuind vasul de cultura cu unul mai mare. Anual se poate  inlocui partial  substratul, doar cel de la suprafata ghiveciului.

Inmultirea  la Calathea lancifolia se face primavara, prin divizarea tufei.

Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se realizeze o data pe luna in perioada de crestere, folosind ingrasaminte pentru plante decorative prin frunze. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane.

Daunatori: Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)  – paianjenul rosu apare in conditii de uscaciune in aer; etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Fig. 1 Calathea lancifolia

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Calathea lancifolia-planta care se roaga: ghid ingrijire

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii