ian. 22 2022
Calceolaria integrifolia: ingrijire
Familia: CALCEOLARIACEAE (SCRIOPHULARIACEAE)
Demumire populara: Floarea papuc, Planta carte de buzunar, Papucul doamnei
Denumire stiintifica: Calceolaria integrifolia, sin. Calceolaria rugosa
Origine: Calceolaria integrifolia este o planta originara din Chile si Argentina.
Proprietati ornamentale: Calceolaria integrifolia este o planta erbacee, cu aspect de tufa, ce poate ajunge la inaltimi de 80-100 cm.
Calceolaria integrifolia este cultivata adesea ca planta decorativa prin flori.
Frunzele sunt ovate, lungi de cca. 5-7cm, cu nervurile proeminente, perisori fini, aspect incretit, usor lipicioase si culoare verde.
Inflorirea plantelor de Calceolaria integrifolia are loc de primavara pana toamna (mai-septembrie).
Florile apar in partea superioara a tijelor florale, grupate in inflorescente de tip corimb, foarte decorative, atat prin forma lor rotunda (asemanatoare unui papuc) cat si prin culoarea lor. Florile sunt galbene, cu puncte rosii sau maronii. Pentru un aspect placut al plantei, se recomanda inlaturarea florilor ofilite.
Substratul (pamantul) pentru Calceolaria integrifolia trebuie sa fie fertil si bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip cu un pH neutru, se poate utiliza un substrat universal din comert.
Udarea la Calceolaria integrifolia se realizeaza folosind cantitati moderate de apa, fara excese, doar atunci cand intre doua udari, substratul de la suprafata este uscat.
Se recomanda folosirea apei tinuta la temperatura camerei minimum 24 ore (fara clor), Calceolaria integrifolia fiind sensibila la clorul din apa.
In timpul iernii, plantele de Calceolaria integrifolia necesita spatii luminoase, cu temperaturi de 8-10°C.
Temperaturile optime pentru Calceolaria integrifolia pot varia intre 14-18ºC. Temperaturile mai mari de 20-24 ºC nu sunt bine tolerat, planta imbatraneste rapid.
Lumina este importanta pentru Calceolaria integrifolia, aceasta trebuie pozitionata in spatii luminoase, ferita de razele directe ale soarelui.
Inmultirea la Calceolaria integrifolia se face prin butasi la sfarsitul verii (mai rar) sau prin seminte.
Semintele au nevoie de lumina pentru a germina, dupa semanare nu trebuie acoperite (se poate acoperi numai cu sticla pentru o umiditate mai crescuta sau cu folie strech).
Semintele vor germina intre 5-10 zile, perioada in care temperatura ar trebui sa varieze intre 21-24 ºC. Dupa rasarire, se uda cu moderatie, astfel incat sa impiedicam excesul de apa din substrat.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se poate realiza de doua ori pe luna, de primavara pana toamna, si mai rar iarna, cu ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.
Boli – Caderea plantutelor (Pythium ultimum), Rhizoctonia spp., Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea).
Daunatori- Tripsi, Acarieni, Afide.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”

Fig. 1 Calceolaria integrifolia

Fig. 2 Calceolaria integrifolia

Fig. 3 Calceolaria integrifolia
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Calceolaria integrifolia: ingrijire