ian. 22 2014
Campanula – Floarea clopotel: ghid de ingrijire, inmultire
Demumire populara: Floarea clopotel, Campanula, Steaua Mariei, Steaua de la Bethleem, Clopotel italian
Denumire stiintifica: Campanula spp.
Origine: Campanula este o planta originara din zona temperata a Europei si Asiei.
Proprietati ornamentale: Campanula este o planta erbacee perena cu inaltimea ce variaza intre 30-90 cm inaltime in functie de specie. Tulpinile cresc lungi, si dau un aspect de planta taratoare. Florile au aspect de clopotel (campanulate), frumos culorate in alb, albastru, roz sau violet. Ele apar de primavara pana toamna. Dupa trecerea florilor (la inceputul verii) planta se poate taia la cativa centimetrii deasupra solului, din ea urmand sa apara lastari noi la inceputul toamnei.
Campanula poate fi plantata in jardiniere sau ghivece suspendate atat in interior cat si direct afara.
Campanula poate fi taiata primavara pentru a stimula ramificarea, sau toama dupa trecerea florilor pentru a pregatii planta pentru sezonul rece.
Substratul (pamantul) pentru Campanula trebuie sa fie fertil si bine drenat, format dintr-un amestec de turba, pamant de frunze si nisip sau poate fi utilizat un substrat universal pentru flori din supermarket sau magazine de specialitate.
Udarea la Campanula se face cu apa tinuta la temperatura camerei de 1-2 ori pe saptamana astfel incat substratul sa fie mentinut reavan. In perioada rece udarea trebuie redusa astfel incat substratul sa fie tinut aproape uscat.
Temperatura preferata de Campanula se incadreaza in intervalul 15-17ºC, aceasta preferand o caldura moderata. Floarea se va mentine pe perioada iernii in spatii racoroase si ferite de inghet cu temperaturi intre 7-8ºC (balcoane, terase inchise, verande, holuri reci, etc.).
Lumina este un factor important pentru cresterea Campanulei, ea trebuie pozitionata in spatii luminoase, dar ferite de actiunea directa a razelor soarelui, care o pot afecta.
Inmultirea la Campanula se face prin:
- seminte (semanate primavara in spatii racoroase), temperatura de germinare a semintelor trebuie sa fie cuprinsa intre 16-18ºC, plantele urmand sa rasara dupa aproximativ 10-12 zile dupa semanat;
- divizarea tufei primavara (februarie – martie);
- butasi prelevati primavara din tulpinile bazale.
Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) trebuie sa se faca in lunile de vara de doua ori pe luna cu ingrasaminte pentru plante decorative prin flori. Se pot utiliza cu succes si fertilizantii cu eliberare lenta (prelungita) sub forma de batoane sau tablete.
Boli: Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea); Caderea plantutelor (Pythium spp.);
Daunatori: Tripsii, Acarienii.
“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor de pe eticheta”
Specii si varietati
- Campanula isophylla tulpinile lungi, subtiri, de culoare verde-argintiu, care pot atarna. Frunzele sunt de culoare verde inchis, mici si rotunde, iar florile au petalele sub forma de stea de culoare albastra;
- Campanula rotudifolia;
- Campanula carpatica;
- Campanula calacanthema;
- Campanula lactiflora.
Categorie: Flori
De la: Horticultorul
Comentariile sunt închise pentru Campanula – Floarea clopotel: ghid de ingrijire, inmultire