feb. 21 2015

Canna indica: sfaturi pentru ingrijire iarna

Canna indicaFamilia: CANNANEAE

Demumire populara: Canna indica

Denumire stiintifica: Canna indica

Grupa floricola: plante perene Geofite

Origine: Canna indica este o planta originara din  America de SE (Texas, Louisiana), America Centrala, America de Sud sau din zone ca: Spania, Portugalia, zone tropicale ale Africii, China, Madagascar, India.

Proprietati ornamentale – Canna indica este o planta perena, ce poate atinge 1.2-1.5 cm inaltime.

Canna indica este o planta ce poate fi cultivata in ghivece pe terase sau in gradini.

Frunzele  sunt lungi, mari, arcuite, de forma ovala si culoare verde inchis sau verde-albastrui.

Canna indica este o planta decorativa prin frunze, dar mai ales datorita inflorescentelor mari si frumos colorate.

Florile apar la inceputul verii si tin pana toamna, ele avand culori diferite: rosu, portocaliu, galben, roz sau cu pete.

Dupa trecerea florilor, cele ofilite se pot inlatura (taia) pentru a stimula inflorirea ulterioara.  Florile trecute se pot lasa pe planta, astfel apar semintele care se coc la sfarsitul toamnei (au culoare neagra) si apoi se pot recolta.

Floarea are in sol rizomi carnosi (tulpina subterana).

Canna indica – Iarna: in regiunile in care temperaturile la sol scad  sub -5°C  in  toamna (octombrie-noiembrie) se va proceda in la scurtarea tulpinilor aeriene (la 10-15 cm) si  scoaterea rizomilor – acoperiti cu pamant. Acestia se pastreaza in ladite  in pivnita la 4-6°C acoperiti de pamant. Plantarea rizomilor in gradina trebuie facuta dupa ce a trecut riscul de innghet in lunile mai-iunie.

Substratul (pamantul) se recomanda sa fie bine drenat, afanat si bogat in substante nutritive. pH-ul optim al  solului pentru Canna trebuie sa fie 6.

Udarea se face cu cantitati moderate de apa dupa plantarea rizomilor si se va creste cantitatea de apa in perioadele de crestere si inflorire (sol reavan). In perioadele secetoase, se impune udarea acesteia cu cantitati mai mari de apa.

Lumina – este foarte importanta pentru Canna indica, aceasta prefera spatiile insorite si luminoase pentru a avea o inflorire cat mai bogata. Datorita lungimii frunzelor, Canna indica nu suporta curentii mari de aer, de aceea se recomanda plantarea acesteia in spatii ferite de curenti.

Inmultirea  se face prin rizomi sau prin seminte. In lunile octombrie-noiembrie, inainte de scoaterea rizomilor, se taie tulpinile aeriene la 15-20 cm inaltime si apoi se scot rizomii cu pamant pe ei. Rizomii scosi se aseaza in ladite, se acopera cu pamant, ziare, rumegus si se depoziteaza in spatii racoroase.

Primavara se vor diviza rizomii (se curata de pamant si resturi uscate) si se vor planta in ghivece si spatii protejate (sera-solar) in martie-aprilie, fie se planteaza direct in gradina in luna mai.

Inmultirea prin seminte se face in luna februarie prin semanat in ghiveci in sera calda sau in casa pe geam la lumina (temperatura de germinare este de 18-20°C). In prealabil semintele se pun la inmuiat in apa timp de cateva zile. Dupa aproximativ 6 luni plantele semanate  vor inflori.

 Fertilizarea (administrarea de ingrasaminte) se recomanda sa se faca de la aparitia  primele flori, si se repeta la 2-3 saptamani pana la disparitia totala a florilor. Se recomanda administrarea de  ingrasaminte lichide sau hidrosolubile, pentru plante decorative prin flori.

Daunatori:

Acarieni, Afide, etc.

“Intotdeauna cititi si utilizati produsul (pesticidul) conform recomandarilor  de pe eticheta”

Specii si Varietati:

Canna indica „Centurion” – florile sunt rosii

Canna indica „Oisedau d’or” – florile sunt galbene

Canna indica „Reine Charlotte” ­– flori rosii cu margine galbena

Canna indica nana – atinge o inaltime de 50 cm.

Canna indica

Fig. 1 Canna indica

Canna indica

Fig. 2 Canna indica

Canna indica

Fig. 3 Canna indica

Canna indica

Fig. 4 Canna indica

Canna indica

Fig. 5 Canna indica

Fig. 6 Canna indica

Canna indica

Fig. 7 Canna indica

Categorie: Flori

De la: Horticultorul

Comentariile sunt închise pentru Canna indica: sfaturi pentru ingrijire iarna

Comments are closed at this time.

Cookies - Termeni si conditii